Sjukvårdsdirektör: Viktigaste lärdomen från coronakrisen är ”varför”

Sjukvårdspersonalen har under coronakrisen visat prov på blixtsnabba omställningar som tidigare var helt otänkbara. Region Stockholms hälso- och sjukvårdsdirektör Anders Ahlsson tror att nyckeln är det gemensamma fokus som tidigare saknats. Enligt läkaren Göran Stiernstedt måste politikerna bredda frågan om vårdplatser.

Sjukvårdspersonalen har på många håll utropats till de verklige hjältarna under coronapandemin då de arbetat ihärdigt och under lång tid, trots mycket hög press och skrymmande skyddsmunderingar.
Sjukvårdspersonalen har på många håll utropats till de verklige hjältarna under coronapandemin då de arbetat ihärdigt och under lång tid, trots mycket hög press och skrymmande skyddsmunderingar.Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT
Marie Lundahl

När Coronakommissionen har kommit med sina betänkanden och coronapandemin slutligen håller på att plana ut pågår diskussioner om vilka lärdomar samhället och hälso- och sjukvården kan dra av coronakrisen. Dels inför eventuella framtida pandemier, men också inför de stora organisatoriska förändringar som hälso- och sjukvården står inför om den ska klara av sitt uppdrag.

Som Altinget tidigare rapporterat har mycket sagts om vilka myndigheter och politiker som gjort rätt och fel under coronapandemin. Men det är sjukvårdspersonalen som på många håll utropats till pandemins verkliga hjältar. 

Lösningen på akutsjukhusens problem ligger mycket i just själva omställningen av vården.

Göran Stiernstedt, Läkare och fd utredare.
 

På ett seminarium hos Studieförbundet näringsliv och samhälle (SNS) under onsdagen diskuterade en expertpanel hur de blixtsnabba omställningar och heroiska personalinsatser som skedde i sjukvården under coronakrisen faktiskt kunde komma till stånd, och vad sjukvården kan lära av detta.

Altinget logoVård och Hälsa
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget vård och hälsa får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00