Debatt

SD: Bevara kronan – euron vore förödande

En övergång till euro skulle försvaga den svenska suveräniteten och skulle också medföra ett ansvar att betala andra länders skulder. Det vore förödande om EU:s inflytande över Sverige ökade ännu mer, skriver Oscar Sjöstedt (SD), ekonomisk-politisk talesperson, och Dennis Dioukarev (SD), ledamot i finansutskottet.

Att EU pressar oss att gå med i eurosamarbetet är inte förvånande. Efter brexit har EU ett underskott på många miljarder som de behöver åtgärda, skriver debattörerna.
Att EU pressar oss att gå med i eurosamarbetet är inte förvånande. Efter brexit har EU ett underskott på många miljarder som de behöver åtgärda, skriver debattörerna.Foto: Riksdagen, Vidar Ruud/NTB/TT
Oscar Sjöstedt
Dennis Dioukarev
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Centerpartiets dröm om ett federalt Europa återväcks så fort de får chansen. Centerpartiet säger sig värna människors frihet och inflytande men partiets hållning i frågan om euron går tvärtemot just detta.

Beslutsrätten över sina egna finanser är bland de viktigaste frågorna för både individer och stater. Med sitt försök att skapa en överstatlig union uppstår därför frågan – hur liberala är egentligen centerpartisterna?

Läs också

Dålig idé

Om Sverige inför euron kommer vi tillhöra den Europeiska centralbanken (ECB), och då har Sverige inte längre möjlighet att få stöd från vår egen riksbank. Då sätts också räntan av ECB, vilket innebär en räntenivå anpassad för hela Europa och inte särskilt för Sverige och svenska förhållanden. Sverige, som har en liten och öppen ekonomi, förlorar då sin självständiga penningpolitik och kommer i praktiken att sitta i knät på de större och därmed mer inflytelserika länderna i EU.

Övergången till euro innebär inte bara ytterligare försvagning av den svenska suveräniteten, den medför också ett ansvar att betala andra länders skulder. Sverige skulle då behöva betala för ansvarslösa länder över vilka vi inte har något inflytande. En gemensam valuta belönar dem som missköter sig och straffar de som sköter sig, vilket direkt påverkar skattebetalarna. Att dela valuta med länder som har vitt skilda ekonomiska förutsättningar har även visat sig leda till stora ekonomiska problem. Den svenska ekonomin, som karaktäriseras av en hög produktivitet och utbildningsnivå samt ett högt skattetryck är dåligt utformat för att dela valuta med övriga europeiska länder. Om vi någon gång skulle införa en gemensam valuta borde det rimligtvis vara tillsammans med våra nordiska grannländer som har liknande förutsättningar och ekonomier.

EU söker sponsorer

Visst, rent praktiskt medför övergången till euro en eliminering av valutarisken och förenklar handel med andra länder i euroområdet. Handeln inom EU regleras dock av ramverket för den inre marknaden och inte av euron. Att det skulle vara en fördel för medborgarna att inte behöva växla valuta inför resor inom Europa är negligerbart i det moderna, kontantlösa, samhället. Det primära problemet är snarare växlingspåslag och avgifter till bankerna än en rörlig växelkurs mot euron.

Problemet är inte den svenska kronan, problemet är alla de kriser som Sverige och världen står inför.

Att EU pressar oss att gå med i eurosamarbetet är inte förvånande. Efter brexit har EU ett underskott på många miljarder som de behöver åtgärda. Det är därmed av största intresse för dem att värva nya medlemmar, eller snarare sponsorer till deras skenande kostnader.

EU-kommissionen utnyttjade pandemin till att tvinga medlemsländerna till ett jättelån på 8 000 miljarder kronor i den så kallade ”coronafonden”. Sverige har betalat in 150 miljarder kronor och förväntas få tillbaka ynka 34 miljarder i bidrag. Med energikrisen och Rysslands invasion av Ukraina har räntorna stigit och nu vill kommissionen tillföra ytterligare medel för att fylla EU-kassan för att betala räntan. I praktiken innebär detta beskattning på EU-nivå, vilket går rakt emot en av EU:s grundprinciper.

Kronan är inte problemet

Problemet är inte den svenska kronan, problemet är alla de kriser som Sverige och världen står inför. Många experter och ekonomer menar att kronan har tagit oförtjänt mycket stryk i förhållande till euron och med tiden kommer att återhämta sig. Under tider av oro letar sig kapital till starka och stora valutor som euron eller den amerikanska dollarn. Det medför en temporär försvagning av mindre valutor som exempelvis den svenska kronan. Detta motarbetas bäst genom sunda statsfinanser och kontroll på belåningen i exempelvis fastighetssektorn. Att i det här läget lägga över bestämmanderätten för vår penningpolitik till EU-byråkrater är inte lösningen. Det kommer inte lösa någon av de svårigheter Sverige står inför utan snarare skapa ytterligare problem. Sverige behöver stärka bilden av vårt land och vår ekonomi genom att öka produktiviteten i näringslivet och därmed återupprätta investeringsviljan i Sverige.

Svenska politiker har redan gett bort en betydande del av makten över vår inhemska politik och ekonomi till EU. Det vore förödande om EU:s inflytande ökade ännu mer. Sverigedemokraterna vill återta makten från EU till Sverige – inte ge bort ytterligare inflytande.

Läs tidigare inlägg i debatten

C-kandidat: ”Nu är det dags att vi går över till euro”

Fördel euron – för vår säkerhet. Det skriver Centerpartiets kandidat till Europaparlamentet Sofia Jerneck, som menar att ju större roll euron får i utrikespolitiken, desto mer sårbart är det att stå utanför.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00