Debatt

Replik: Förkasta inte reformförslag som kan ge fler studentbostäder

Att säga nej till regelförenklingar av studentbostäder kommer inte minska bostadsbristen. Det svarar Stina Olén, vd Studentbostadsföretagen, i en replik.

”En ny undersökning visar att 80 procent av de företag som bygger studentbostäder menar att flexiblare tillgänglighetskrav i studentbostäder kan ge både fler och bättre utformade bostäder till lägre hyra.”
”En ny undersökning visar att 80 procent av de företag som bygger studentbostäder menar att flexiblare tillgänglighetskrav i studentbostäder kan ge både fler och bättre utformade bostäder till lägre hyra.”Foto: Chris Anderson/TT
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

En färsk undersökning visar att en av fyra studenter väljer bort lärosäten på grund av bostadsbristen. Att då slentrianmässigt förkasta reformförslag som syftar till att främja studentbostadsbyggandet är anmärkningsvärt. Lägg i stället energin på att föra samtal om hur ett framtida mer flexibelt regelverk ska utformas för att ge fler och bättre bostäder åt studenter.

Dagens byggregler skapar hinder

Vi ser i dag hur studentbostadsföretag över hela landet letar kreativa lösningar för att få plats med så många kvalitativa bostäder som möjligt i varje projekt och samtidigt hålla nere byggkostnaderna. Men dagens byggregler är ett hinder, som till exempel gör att vi inte kan utnyttja hela byggrätterna, bygga i alla attraktiva lägen eller för den delen skapa riktigt trivsamma planlösningar.

Läs också

Därför är vi positiva till regeringens uppdrag till Boverket att föreslå lättnader i byggkraven för studentbostäder. Precis som regeringen fastslår är studentbostaden en genomgångsbostad, där du bor en begränsad tid medan du studerar. Då ska vi inte ödsla kvadratmeter och pengar på sådant som inte skapar värde för studenter. Med mer flexibla byggregler skulle fler bostäder kunna rymmas inom samma projekt och kvadratmeter användas annorlunda, till exempel till bättre studiemiljöer och sociala ytor.

Flexibilitet krävs

Debattörerna hänvisar i sin kritik till uppenbara klimatskäl. För oss är det i stället ytterligare ett skäl att se över byggkraven. Att använda ytorna bättre och minska vissa särskilt klimatpåverkande delar kommer dessutom att ge mer hållbara fastigheter och lägre boendekostnader för studenterna. Ändrade krav har också potential att främja byggandet av delade bostäder, något som enligt en studie av Akademiska hus kan halvera klimatavtrycket per person.

Med mer flexibla byggregler skulle fler bostäder kunna rymmas inom samma projekt och kvadratmeter användas annorlunda, till exempel till bättre studiemiljöer och sociala ytor.

Debattörernas kritik mot ändrade tillgänglighetskrav bör också problematiseras. Studentbostadsföretagen förordar en flexibilitet, där inte alla bostäder behöver byggas fullt tillgängliga, men där besökstillgänglighet råder. En ny undersökning visar att 80 procent av de företag som bygger studentbostäder menar att flexiblare tillgänglighetskrav i studentbostäder kan ge både fler och bättre utformade bostäder till lägre hyra. Ett förändrat regelverk har alltså stor potential. Detta gäller inte bara nyproduktion. I dag hämmas många ombyggnationer och renoveringar av precis samma byggregler. Det kan inte vara rimligt att det blir mer lönsamt att riva och bygga nytt, än att tillvarata en fastighet. Snarare bör vi främja konverteringar till studentbostäder.

Status quo inte lösningen

Debattörernas inställning antyder att dagens byggregler är optimala, men sanningen är att viktiga intressen förbises även nu. Därför går det inte att slentrianmässigt säga nej till regelförenklingar. Studentbostadsbranschen tillhandahåller i dag kvalitativa bostäder, vilket bland annat syns i en högre kundnöjdhet än fastighetsbranschen i stort. Vår ambition framåt är att kunna bygga fler studentbostäder – som är än mer prisvärda, hållbara och ändamålsenliga.

Om ni delar den målbilden, låt oss mötas i Boverkets utredning och diskutera hur ett framtida regelverk bäst ser ut. Status quo är inte lösningen på studenternas tuffa bostadssituation.

Läs tidigare inlägg i debatten

Snälla, försämra inte studentbostaden ännu mer

Att försämra byggreglerna för studentbostäder ger inte fler bostäder, bara sämre sådana. Det skriver företrädare för Saco studentråd, jagvillhabostad.nu, Funktionsrätt Sverige samt Sveriges arkitekter och dess studentorganisation.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00