Överblick: Rektor emot slöjförbud utreds och uppgift om generösare permittering

ÖVERBLICK. Enligt källor kommer regeringen, L och C under tisdagen att presentera generösare regler för korttidspermitteringar. Skurup-rektorn som vägrat slöjförbud i skolan trots beslut från kommunfullmäktige utreds. Liberalerna vill pausa trängselskatten. Undantag för distansundervisning på gymnasiet. Läs Altingets överblick.

<b></b>Mats Persson (L), ekonomisk-politisk talesperson, finansminister Magdalena Andersson (S)&nbsp;och Emil Källström (C), ekonomisk-politisk talesperson
Mats Persson (L), ekonomisk-politisk talesperson, finansminister Magdalena Andersson (S) och Emil Källström (C), ekonomisk-politisk talespersonFoto: Jessica Gow/TT

Rektorn i Skurup, som vägrat införa slöjförbud i sin skola trots beslut från kommunfullmäktige, utreds nu av kommunen om ”allvarliga brister i ledarskapet”. Det rapporterar Dagens nyheter.

Skurup-rektorn Mattias Liedholm vägrade att implementera slöjförbudet som kommunen beslutat om i december, eftersom han anser att ett förbud strider mot grundlagen. Men enligt den moderata ordföranden i kommunens personalutskott har utredningen ingenting med Liedholms kritik mot slöjförbudet att göra.

– Absolut inte. Det har ingen koppling till slöjfrågan överhuvud taget, säger Åsa Ekblad (M) till DN.

Liedholm blev varse om att han är arbetsbefriad via sms.

– Jag märkte att något hänt när personal hörde av sig och undrade varför min mejl inte fungerade. När jag hörde av mig till förvaltningschefen Anders Grundberg messade han och sa att jag var arbetsbefriad med lön. Det är allt jag vet just nu, säger Mattias Liedholm till DN.

Generösare permittering

Enligt uppgifter till Ekot kommer regeringen tillsammans med samarbetspartierna att i dag, tisdag, presentera en uppgörelse om generösare regler för korttidspermitteringar.

Bakgrunden till uppgörelsen är att flera partier har tyckt att stödet som hittills getts varit för snålt.

Företag vill ha svar

Näringslivet är oroade för hur coronautbrottet kommer att slå mot företag. Hundratals oroade privatpersoner och bolag har hört av sig till regeringen under mars månad för att få hjälp, visar Ekots kartläggning.

– Vi har en kontinuerlig dialog med svenskt näringsliv året runt. Men det här går inte att jämföra med någonting annat. Många svenska företag som är välskötta, och fungerar bra på alla sätt och vis har just nu stora problem, säger Emil Högberg, statssekreterare hos näringsminister Ibrahim Baylan (S), till Ekot.

Förfrågningarna som kommer in till regeringen rör både krav på stöd, förslag på åtgärder och frågor om detaljer kring hur regeringens hjälppaket ska fungera.

L vill pausa trängselskatten

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni har lagt fram ett förslag till statsministern om att tillfälligt slopa trängselskatten under pandemin. Det rapporterar bland andra Expressen.

– Vi ser att de samhällsbärande, strategiska funktionerna såsom skola, äldreomsorg och vård måste kunna ta sig till sina arbetsplatser utan risk för smitta, säger Nyamko Sabuni till Expressen.

Tidigare har även Moderaterna krävt att regeringen tillfälligt ska pausa trängselskatten i Stockholm och Göteborg. Även Stockholms stads har sagt att trängselskatten bör sättas på paus.

Undantag för distansundervisning

Regelverket för distansundervisning på gymnasiet har justerats. Det skriver TT.

De nya råden ger möjlighet till undervisning i skolans lokaler, men i mindre omfattning. Gymnasieelever kan komma att kallas in till skolan, antingen enskilt eller i mindre grupper, för att få särskilt stöd, undervisning i praktiska moment eller för att genomföra prov.

– Det är fortfarande distansundervisning som gäller, fast med möjligheter till undantag, säger Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson till TT.

von der Leyen om äldres isolering

I en intervju med tyska Bild am Sonntag säger EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen att äldre kan behöva isolera sig hela året ut.

Statsepidemiolog Anders Tegnell säger till Dagens nyheter att det är svårt att säga något säkert om von der Leyens uttalande. Däremot tycker han att skyddet av äldre måste bli bättre.

– Vi behöver helt klart sköta äldreboende bättre men man kan kanske lätta på en del annat, säger Tegnell till DN.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00