Överblick: Krismöte angående corona och Linde (S) tar ställning mot Ryssland

ÖVERBLICK. Krishanteringsrådet sammanträder i dag tillsammans med myndighetschefer för att diskutera svensk beredskap kring coronaviruset. Utrikesministern markerar mot Rysslands annektering av Krimhalvön. Läs Altingets överblick.

Utrikesminister Ann Linde (S) och Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov vid ett möte i Moskva i februari 2020.
Utrikesminister Ann Linde (S) och Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov vid ett möte i Moskva i februari 2020.Foto: Pavel Golovkin/AP

I dag samlas Regeringskansliets krishanteringsråd tillsammans med olika myndighetschefer för att diskutera den svenska beredskapen kring coronaviruset. Det rapporterar Sveriges radio.

Enligt Elisabeth Backteman, statssekreterare hos inrikesminister Mikael Damberg (S), handlar mötet om att få en överblick över Sveriges beredskap och om att byta information mellan myndigheter och regeringen.

– Det handlar om att få en lägeskoll, en helhetsbild, men också att kunna blicka framåt. I ett sånt här skede som vi är i är det viktigt att hantera situationen här och nu, men det är också viktigt att blicka framåt, att tänka att det kan bli värre, sa Backteman i P1-morgon.

De kan även komma att diskutera eventuella konkreta åtgärder mot viruset.

Med på mötet finns bland annat rikspolischefen, Säpochefen och flera generaldirektörer för berörda myndigheter.

Regeringen markerar mot Ryssland

Enligt utrikesminister Ann Linde (S) har Rysslands annektering av Krimhalvön fallit i glömska i EU. Hon menar att det är viktigt att fortsätta sätta press på Ryssland och visa stöd för Ukrainas självständighet. Det skriver TT.

– Vi tycker inte att det är en bra idé att man annekterar en del av Europa, och sedan går det några år och sedan accepterar alla detta. Det är vårt intresse att fortsätta hålla den här frågan levande, säger Linde till TT.

Utrikesministern ska i veckan besöka Ukraina och träffa den ukrainska utrikesministern Vadym Prystajko för att bland annat visa stöd för Ukrainas självständighet.

Mötet är delvis en del i förberedelsen inför Sveriges ordförandeskap i Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE).

Ökade polisiära resurser nödvändigt

Polisen vill se fem miljarder kronor extra för åren 2022–2023 från regeringen för att kunna finansiera nyanställningar. Det skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

− De här tillskotten krävs för att ge oss ekonomiska förutsättningar att klara tillväxten till drygt 38 000 polisanställda till 2024. Tillväxten är också förutsättning för att nå vårt långsiktiga mål om ett tryggt och säkert Sverige, säger rikspolischef Anders Thornberg i ett pressmeddelande.

Förslag om nationellt register för könsceller

Statligt finansierade Vävnadsrådet föreslår ett nationellt register för könsceller, så att ägg- och spermiedonatorer kan spåras. Det rapporterar SVT.

I Sverige finns rekommendationer om att en donator som mest får donera ägg eller spermier till sex familjer. Men det finns ingen bra kontroll på att rekommendationerna efterföljs.

– I dag har vi inte kontroll på det. De kan till exempel lämna spermier i Malmö, Göteborg och Umeå samtidigt utan att vi har vetskap om det, säger Kersti Lundin, docent vid mottagningen för reproduktionsmedicin vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, till SVT.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00