Överblick: Folket enigt om kriminalitet och coronastrategin allt mer kritiserad

ÖVERBLICK. Stor samsyn i folklagren om hur brotten ska bekämpas. Statskontoret döper om social dumpning och ser att många kommuner bryter mot socialtjänstlagen. Hård kritik mot coronastrategin och gårdsförsäljning utreds en tredje gång.

Foto: Jessica Gow/TT
Sanna Rayman

Svenskarna är överlag eniga om vilka insatser som behövs mot kriminaliteten, rapporterar SVT som undersökt saken med hjälp av Novus. Resultaten visar bland annat att både befolkningen i stort och invånare i utsatta områden har samsyn kring att mer resurser till skolan, förbättrad integration och ett större ansvarstagande från föräldrar är viktigt. Men en majoritet i båda grupperna anser också att det behövs fler poliser, hårdare straff och mindre invandring.

Enligt Omni/TT befinner sig inrikesminister Mikael Damberg (S) i motvind gällande förslaget om en maxgräns för Sveriges långa häktningstider. Lagrådet har tidigare sågat förslaget och oppositionen är kraftigt emot, eftersom förslaget ökar tidspressen på brottsutredningarna.

Social dumpning kartlagd – och omdöpt

Många kommuner bryter mot socialtjänstlagen när de utövar så kallad social dumpning, alltså aktivt driver på för att individer med ekonomiskt bistånd ska flytta till en annan kommun, utan att personen själv uttryckt en tydlig vilja att flytta. Det konstaterar Statskontoret i en ny rapport som utförts på uppdrag av regeringen och som beskrivs i en debattartikel på Altinget. Statskontoret lanserar även ett nytt namn på fenomenet. För att undvika det nedsättande uttrycket social dumpning föreslås istället begreppet "aktiv medverkan".

Statskontoret föreslår bland annat en översyn av bosättningslagen samt ett Socialstyrelsen förtydligar för kommunerna att man enligt lag inte har rätt att kräva av personer med försörjningsstöd att de ska söka bostad utanför kommunen. Statskontorets enkät visar att en fjärdedel av kommunerna ändå gör detta. 

Coronastrategin ifrågasatt, igen

Det missnöjesbubblar allt mer kring svensk coronastrategi. I förra veckan rapporterade även internationell press, som Financial Times, om att ökningstakten vad gäller sjukhusinläggningar är snabbare i Sverige än i något annat land i Europa. 

Flera regioner flaggar för ett allt mer ansträngt läge och i SVT:s Agenda på söndagskvällen varnade virologiprofessorn Fredrik Elgh för att vi snart kan vara i samma situation som under toppen i våras. 

Både Elgh och Jan Albert, professor i smittskydd vid Karolinska institutet, krävde kraftigare åtgärder och krav på munskydd i inomhussammanhang där trängsel kan råda. Även flera ledarsidor riktar nu kritik mot strategin i allmänhet och Folkhälsomyndigheten i synnerhet. På Aftonbladets ledarsida skriver Anders Lindberg att budskapen inte hänger ihop och menar att det åligger regeringen att "reda upp" de motstridiga signaler som skickas. Expressen tycker å sin sida att det svenska motståndet mot munskydd är obegripligt.

Gårdsförsäljning utreds en tredje gång

Regeringen pressmeddelar i dag om att Elisabeth Nilsson fått i uppdrag att utreda om gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker kan införas och i så fall hur det kan ske, utan att Systembolagets monopol äventyras.

Uppdraget är en del av januariöverenskommelsen mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna. Det är tredje gången frågan utreds och ambitionen fick tidigare i år hård kritik av IOGT-NTO, som i en granskning beskrev förslaget om gårdsförsäljning som "en trojansk häst skapad av Sveriges största alkoholföretag". Organisationen avfärdade "narrativet om småskaliga vinproducenter" och pekade bland annat ut spritjättar som The Absolut Company som drivande i frågan.

Nämnda personer

Mikael Damberg

Riksdagsledamot (S), vice ordförande i finansutskottet
Förvaltningslinjen (Stockholms uni., 2000)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00