Ordförande och ledamöter hänger löst i Försvarsberedningen

UTSLAGNING. Försvarsberedningen redovisar sin rapport om 7 månader, men innan dess kan ledamöterna och ordföranden bytas ut.

1999 beslutade regeringen att Försvarsberedningen ska fortsätta att vara ett samråd mellan regering och riksdag. Uppdraget är att tillsammans bestämma en långsiktig inriktning för Sveriges försvars- och säkerhetspolitik. Men efter valet är det flera av ledamöterna i Försvarsberedningen hänger löst. 

Ledamoten Anders Schröder (MP) blev inte återvald till riksdagen, men är fortfarande partiets försvarspolitiska talesperson. Partiet har ännu inte gett besked om de har fortsatt förtroende för honom att vara ledamot i beredningen. 

– Jag har sagt till gruppledarna i riksdagen att jag står till förfogande så får vi se hur partiet väljer, säger Schröder till Altinget. 

Redan nominerat ny ledamot till utskottet

Redan nästa vecka har beredningen ett möte. Schröder tänker närvara vid mötet i brist på beslut från gruppledarna. Miljöpartiet har dock nominerat en ny ledamot till försvarsutskottet som ska ta Schröders tidigare plats, Elisabeth Falkhaven. 

– Vi har sagt i Försvarsberedningens sekretariat att man tänker fortsätta med den gamla konstellationen tills att dess det har skakat ut sig hur det blir, säger Schröder. 

Ordförande hänger löst

Beredningens konstellation av ledamöter påverkas också av vem som bildar regering. Ordförande utses av regeringen och Peter Hultqvist (S) utsåg Björn von Sydow (S), tidigare försvarsminister och riksdagsledamot. 

Läs också: Försvarstopparna klarade sig 

Försvarsberedningen ska i maj 2019 ska de redovisa en rapport som kommer att vara ett viktigt underlag i nästa försvarsbeslut 2020. 

Men om Socialdemokraterna inte ingår i nästa regering, hänger von Sydow löst som ordförande för Försvarsberedningen. Om Alliansen eller Moderaterna bildar regering kan de tillsätta en ny moderat-märkt ordförande. 

Talmännen kan bli kvar 

Två av ledamöterna i Försvarsberedningen är även en del av det nyvalda talmanspresidiet. Andre vice talman Lotta Johnsson Fornarve (V) är osäker på om hon kommer att sitta kvar i beredningen. Även om hon lagligt får ha två uppdrag. 

– Men det är bedömning som jag själv måste göra, om jag hinner med det jobbet eller inte, säger hon till Altinget. 

Läs också: 6 av 8 riksdagspartier vill ge mer pengar till försvaret

Förste vice talman Åsa Lindestam (S) är desto mer säker på att hon vill sitta kvar. 

– Jag hoppas verkligen att jag har tid för det. Det är inte helt klart hur det kommer se ut, men vi planerar utifrån de förutsättningar som vi vet om, säger hon till Altinget. 

Lindestam vill inte spekulera i vilka som kan tänkas ersätta som ledamöter i Försvarsberedningen. Det är något som är upp till partierna och regeringen. 

– Sen är det en fördel om man sitter med i utskotten. Men det har inte alltid varit så, utan det har varit olika personer, säger Lindestam.

Forrige artikel Ny metod kan minska sjukskrivningar bland lärare Ny metod kan minska sjukskrivningar bland lärare Næste artikel Här är miljö- och energipolitikerna i riksdagen Här är miljö- och energipolitikerna i riksdagen