Försvarstopparna klarade sig 

VAL. Ett tag såg det svettigt ut. Men när sluträkningen var klar stod det klart att de flesta ledamöterna i försvarsutskottet får förnyat förtroende. 

En av dem som låg efter i personkryssen ett tag under räkningen var försvarsutskottets ordförande Allan Widman (L). Men i slutänden var det ingen av liberalerna i Malmö som klarade personvalsspärren. Utan Widman tog som toppnamn Liberalernas mandat i valkretsen.  

Också Kristdemokraternas försvarspolitiske talesperson Mikael Oscarsson var ett tag på väg ut ur riksdagen under sluträkningen. Trots att Oscarsson fick närmare 9 procent av personkryssen i Uppsala var det nära att han snuvades på riksdagsplatsen av partiledaren Ebba Busch Thor som fick 22,3 procent av kryssen. Men då Busch Thor fick 23,4 av kryssen i Västra Götaland Östra hamnade hon i stället i den valkretsen och Oscarsson säkrade en fortsättning i riksdagen.  

I slutänden blev 13 av 17 ledamöter återvalda för ännu en mandatperiod. Två av socialdemokraterna Peter Jeppsson och Kent Härstedt valde att inte kandidera. Jeppsson som suttit i riksdagen sedan 2006 och som ordinarie i försvarsutskottet sedan 2009 vill återgå till sitt arbete som sjöofficer. Kent Härstedt har suttit i riksdagen sedan 1998 och i försvarsutskottet sedan 2012. 

Login