Försvarstopparna klarade sig
VAL. Ett tag såg det svettigt ut. Men när sluträkningen var klar stod det klart att de flesta ledamöterna i försvarsutskottet får förnyat förtroende.


Johan Manell
Nyhetschef och redaktör Altinget RikspolitikEn av dem som låg efter i personkryssen ett tag under räkningen var försvarsutskottets ordförande Allan Widman (L). Men i slutänden var det ingen av liberalerna i Malmö som klarade personvalsspärren. Utan Widman tog som toppnamn Liberalernas mandat i valkretsen.
Också Kristdemokraternas försvarspolitiske talesperson Mikael Oscarsson var ett tag på väg ut ur riksdagen under sluträkningen. Trots att Oscarsson fick närmare 9 procent av personkryssen i Uppsala var det nära att han snuvades på riksdagsplatsen av partiledaren Ebba Busch Thor som fick 22,3 procent av kryssen. Men då Busch Thor fick 23,4 av kryssen i Västra Götaland Östra hamnade hon i stället i den valkretsen och Oscarsson säkrade en fortsättning i riksdagen.
I slutänden blev 13 av 17 ledamöter återvalda för ännu en mandatperiod. Två av socialdemokraterna Peter Jeppsson och Kent Härstedt valde att inte kandidera. Jeppsson som suttit i riksdagen sedan 2006 och som ordinarie i försvarsutskottet sedan 2009 vill återgå till sitt arbete som sjöofficer. Kent Härstedt har suttit i riksdagen sedan 1998 och i försvarsutskottet sedan 2012.
De blev återvalda
- Allan Widman (L) Ordförande
- Åsa Lindestam (S) Vice ordförande
- Hans Wallmark (M) Ledamot
- Beatrice Ask (M) Ledamot
- Alexandra Völker (S) Ledamot
- Jan R Andersson (M) Ledamot
- Daniel Bäckström (C) Ledamot
- Lotta Olsson (M) Ledamot
- Paula Holmqvist (S) Ledamot
- Roger Richtoff (SD) Ledamot
- Lotta Johnsson Fornarve (V) Ledamot
- Mikael Oscarsson (KD) Ledamot
- Mattias Ottosson (S) Ledamot
De lämnar riksdagen
- Peter Jeppsson (S) Ledamot
- Mikael Jansson (-) Ledamot
- Kent Härstedt (S) Ledamot
- Anders Schröder (MP) Ledamot