Nedskärningar på flera lärosäten – besvikelse efter uteblivna satsningar 

Regeringen går vidare med omställningsstudiestödet, men gör inga satsningar i budgeten för att lärosätena ska kunna tillgodose det efterfrågade utbildningsutbudet eller tillhandahålla platser. Tvärt om drar man ner på anslagen för utbildning för flera lärosäten.

Foto: Veronica Johansson/SvD/TT
Rebecka Prahl

Höjningen av räntan på studiestödet är tänkt att finansiera det nya omställningsstudiestödet, som låter yrkesverksamma ställa om och kompetensutveckla sig mitt i livet. Men trots räntehöjningen syns inga satsningar på utbildningar för ändamålet i budgeten. 

Tvärtom drar regeringen i stället ner på utbildningsanslagen för tolv lärosäten. Bland dessa finns Lunds universitet, KTH, Uppsala universitet och Blekinge tekniska högskola. Övriga lärosäten får dock något ökade anslag, där Malmö universitet får högst ökning med 8 miljoner.

De tappar mest
  • KTH: -33 miljoner
  • Uppsala universitet: -11 miljoner 
  • Göteborgs universitet: -7 miljoner
  • Lunds universitet: -6 miljoner
  • Stockholms universitet: -5 miljoner 

 

Lunds universitet uppger att minskningen beror på tidsbegränsade satsningar som gjordes under coronapandemin, som nu fasas ut. ”Inget dramatiskt således – utan en återgång till hur det var innan pandemin”, skriver pressansvarig Anna Johansson vid universitetet, till Altinget.

Altinget logoUtbildning
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget utbildning får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00