Muf-topp: Vid svåra påfrestningar måste samhället enas

DEBATT. Det är dags att alla sluter upp bakom vår regering och våra myndigheter och tar sitt individansvar så att Sverige tar sig igenom den här krisen på bästa sätt. Det skriver Suhaib Hurani, distriktsordförande för Muf Västra Götaland Norra. 

Suhaib Hurani
Distriktsordförande, Muf Västra Götaland Norra


I en svår tid där osäkerhet och hot mot folkhälsan i form av covid-19, som är en världspandemi, fortsätter att sprida sig är det viktigare än någonsin att både individen men även samhället tar sitt ansvar för att minska smittspridningen.

Undergräva tilliten

Godtyckande, googlande och självutnämnda ”experter” som agerar statsepidemiologer via sociala medier och vill visa Folkhälsomyndigheten vägen försvårar arbetet med att minska smittspridningen.

Ett sådant agerande bidrar till att undergräva tilliten för politiker i allmänhet men även våra myndigheter och regeringen i synnerhet. I vissa fall bidrar dessa självutnämnda ”experter” till infodemi, det vill säga spridning av falsk information om coronaviruset.

Individansvaret som ligger hos var och en av oss handlar om att varken lyssna på dem eller sprida vidare deras budskap. Det gäller utöver detta att vi bland annat tar hand om varandra, stödjer våra lokala krogar och caféer och inte besöker våra äldre bekanta som tillhör riskgruppen.

Åtgärder politiken måste ta

Politikens uppgift i dagsläget är att visa ett tydligt och rakryggat ledarskap där man fattar beslut med expertisens råd och rekommendationer som beslutsunderlag.

Det är ytterst viktigt att vi diskuterar och debatterar de olika politiska och ekonomiska åtgärderna som politiken behöver ta och som myndigheter saknar mandat för. Ett bra exempel är slopad karensdag och läkarintyg där samtliga riksdagspartier agerade gemensamt för att se till att detta blir verklighet.

Grunden till förslaget är Folkhälsomyndighetens rekommendation att alla som har symtom ska stanna hemma vilket möjliggörs när man avskaffar de ekonomiska hindren.

"Återgår till normaldrift"

Det gäller även att samtliga partier jobbar för ett fortsatt stöd för olika typer av företag, men framförallt familjeföretag som drabbas allra hårdast av den här krisen. Se till att löntagare inte lämnas i sticket. Vi måste även förbereda oss för vad som kommer att hända efter covid-19 perioden. Att säkerställa att landet återgår till normaldrift efter den svåra tiden kommer att vara en av vårt samhälles stora utmaningar.

Vi bör enas

Det behövs fler vuxna i rummet. Det är dags att alla sluter sig bakom vår regering och våra myndigheter och tar sitt individansvar så att Sverige tar sig igenom den här krisen på bästa sätt. Det är när påfrestningarna mot vårt samhälle är som svårast som vi bör enas. Tillsammans är vi starka. 

Forrige artikel Unizon: Vi måste förbereda oss på att våldet kommer öka Unizon: Vi måste förbereda oss på att våldet kommer öka Næste artikel Luf: Regeringen myglar igenom förslag Luf: Regeringen myglar igenom förslag