MP-toppen: Kan inte prata politik före språkrörsvalet
Miljöpartiets numera enda språkrör dras med låga förtroendesiffror och partiet släpar efter i opinionen. Men kan en stark topptrio och ett stundande språkrörsval vara räddningen? Det tror partisekreteraren Katrin Wissing.
Axel Hyttnäs Telin
Reporter och redaktör för namnnyheter och kalendarierBara några månader efter riksdagsvalet 2022 började Katrin Wissing, om än lågintensivt till en början, arbeta med förberedelserna inför valet till Europaparlamentet. Nu återstår mindre än 100 dagar innan svenska folket går och röstar.
– Vi har ett beslutat koncept, men nu ska vi ta fram valmaterialet. Vi är precis i det skiftet, när vi går över till det mer operativa arbetet, säger Katrin Wissing till Altinget.
I flera artiklar pratar Altinget med de som leder riksdagspartierna i valrörelsen: kampanjledarna.
När börjar egentligen valkampanjen? Vad är viktigast? Och hur förbereder sig partiet för oväntade överraskningar?
S-valledaren dömer ut kändisvärvningar
Hon ska leda Moderaternas valkampanj
Så ska Liberalerna hålla sig kvar i parlamentet
MP-toppen: Kan inte prata politik före språkrörsvalet
Han ska säkra Centerpartiets revansch: ”Skam den som ger sig”
Vänsterpartiets partisekreterare: ”Mycket talar för oss i EU-valet”
Miljöpartister har redan varit ute runt om i landet för att både kampanja och informera om att det börjar dra ihop sig för EU-val. Samtidigt har det numera enda språkröret Daniel Helldén gett sig ut på en soloturné, efter Märta Stenevis avgång.
– Daniel har ju gått in och tagit ett stort ansvar. Det är det som är styrkan med att ha två språkrör, att man kan gå in och täcka upp för varandra.
Den frågan kommer vi att återkomma till.
Kan känd topptrio stärka partiet?
Nu har vi en chans att faktiskt synas och att få ett språkrör på plats. Sedan är det liksom avgjort.
Miljöpartiets fokus kommer till stor del att vara på topptrion – de nuvarande EU-parlamentarikerna Alice Bah Kuhnke och Pär Holmgren samt återvändaren och ex-språkröret Isabella Lövin.
– De är ju otroligt starka. Det är den responsen vi får externt också. Man är lite avundsjuk på våra tre toppkandidater.
Från vilket håll? Från andra partier?
– Från andra partier. Man uttrycker lite så här: ”wow, stark topptrio”.
Men om den kända trion räcker för att Miljöpartiet ska få behålla sina tre mandat eller nå målet på fyra platser, så att den tidigare språkrörsutmanaren Magnus P Wåhlin kommer in, återstår att se.
Miljöpartiet har länge beskrivits som ett storstadsparti som har det svårare att locka väljare på landet.
Finns det någon grupp som ni behöver jobba extra mycket med?
– Visst, rent numerärt är det ju så att de flesta av våra väljare finns i städerna. Men om man tittar på våra starkaste kommunfästen så är det Jokkmokk, Gällivare och Åre.
– Vi ser att våra väljare finns i hela landet, så vi behöver ha aktiva valrörelser för att kunna nå vårt mål.
Nytt språkrör i april
- Märta Stenevis efterträdare väljs vid en extrainsatt kongress den 28 april.
- Än så länge är ekonomisk-politiska talesperson Janine Alm Ericson den enda kandidaten som gått ut offentligt om att hon vill ta över.
- Valberedningen tar emot nomineringar fram till och med den 3 mars.
- Det är dock oklart när valberedningen avslöjar vem som blir deras kandidat.
Samtidigt tror hon inte att jakten på Stenevis efterträdare kommer att sno allt för mycket fokus från partiets budskap i valkampanjandet. Partiets nya språkrör ska utses redan i april, vid en extrainsatt kongress.
– Nu har vi en chans att faktiskt synas och att få ett språkrör på plats. Sedan är det liksom avgjort, säger Katrin Wissing.
– Vi kan ju inte prata politik förrän efter det. Vi vill ju vara ute och prata politik. Det tror jag att vi kommer att kunna göra med den här lösningen.
Språkrören är viktiga i EU-valet, enligt Wissing. Framför allt för att se till att partiet har en aktiv valrörelse i hela landet och att medlemmarna ska känna sig sedda.
– Sedan är det naturligtvis så att de också kan vara ute och tala. Men fokus kommer att vara på våra tre toppkandidater.
Lågt förtroende för Helldén
På sin turné ska Daniel Helldéns träffa medlemmarna efter att ha valts med minsta möjliga marginal på Miljöpartiets kongress i november.
Även bland allmänheten har han än så länge ett svagt stöd. Enligt Verian/Expressen har endast 4 procent av väljarna ett ganska eller mycket stort förtroende för hononm. Fyra av tio svenskar kände inte ens till honom när Indikator Opinion ställde frågan till svenska folket, på uppdrag av Ekot i januari.
– Alla som kommer in och är nya har ju ett lågt förtroende från start. Men vi har ett arbete framför oss att se till att etablera Daniel som språkrör och hans nya kollega, och se till att bygga förtroendet för oss som parti i stort, säger Katrin Wissing.
Hon tror att EU-valet blir ett bra tillfälle för MP att visa upp den nya språkrörsduon – och att det kan komma att stärka förtroendet för både språkrören och partiet.
I förra EU-valet backade MP med nästan 4 procentenheter, trots att partiet brukar överprestera i valen till Europaparlamentet jämfört med riksdagsvalen.
Vad ska ni göra för att inte samma sak ska ske igen?
– Vi ska fokusera på våra prioriterade frågor: klimat, demokrati och natur. Vi ska se till att vi verkligen mobiliserar våra medlemmar.
– Väldigt mycket av klimatfrågorna avgörs på EU-nivå. I det här läget har vi en regering som monterar ner hela klimatpolitiken. Då kommer EU att vara ännu viktigare för alla de väljare som har klimatet som sin viktigaste fråga.