Mer makt till rektorerna i nya planen för trygghet och studiero

En nationell plan för trygghet och studiero ska göra det enklare för rektorer att stänga av elever och omhänderta elevers mobiler. Dessutom ska det inte längre bli möjligt att anmäla klagomål direkt till Skolinspektionen.

Nu föreslås det hur ett mobilförbud i klassrummet ska fungera i praktiken. Och hur mobiltelefoner kan omhändertas av personalen.
Nu föreslås det hur ett mobilförbud i klassrummet ska fungera i praktiken. Och hur mobiltelefoner kan omhändertas av personalen.Foto: Henrik Montgomery/TT
Josefin Lingström

Nu skickas regeringens arbete med en nationell plan för trygghet och studiero på remiss. Men den är försenad, enligt januariavtalet skulle den träda i kraft vid senaste årsskiftet.

Utbildningsminister Anna Ekström (S) förklarar under en pressträff att det dragit ut på tiden på grund av pandemin. Nu planerar departementet att förslagen kan träda i kraft lagom till höstterminen 2022.

I planen finns ett av Socialdemokraternas vallöfte med. Mobiler ska inte tillåtas i klassrummet om inte läraren säger något annat. Det ska också bli lättare för personal att omhänderta elevers mobiler. Rektorn ska också kunna besluta om mobilförbud under hela skoldagen.

Altinget logoUtbildning
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget utbildning får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00