M-förslag: Sverige ska implementera EU-lagar på miniminivå

På Moderaternas partistämma, som inleds på torsdagen, ska ledamöterna ta ställning till en proposition från partistyrelsen om att EU-direktiv ”som huvudregel” ska implementeras på miniminivå. ”En konstig generell princip”, säger statsvetaren Olof Larsson.

EU-parlamentarikern Tomas Tobé (M) vill att Moderaterna antar förslaget om att man ska verka för att implementera EU-direktiv på miniminivå för att motverka den tendens till överimplementering han ser.<br>
EU-parlamentarikern Tomas Tobé (M) vill att Moderaterna antar förslaget om att man ska verka för att implementera EU-direktiv på miniminivå för att motverka den tendens till överimplementering han ser.
Foto: EU-parlamentet
Natacha López

Under rubriken ”Verka för en mer träffsäker lagstiftning” har Moderaternas partistyrelse lagt fram ett förslag inför partistämman om att verka för att all lagstiftning ska vara ”effektiv och proportionerlig” och undvika att skapa onödigt krångel.

Särskilt pekas EU-lagstiftning ut som en källa till krångel för både enskilda och företag och partistyrelsen föreslår att Moderaterna ska verka för att ”EU-direktiv som huvudregel implementeras på miniminivå”.

– Jag tycker att det är viktigt att lagstiftning ska vara proportionerlig och jag tycker att det har funnits en tendens att Sverige överimplementerar. Jag tycker inte att vi alltid måste vara bäst i klassen, säger moderate EU-parlamentarikern Tomas Tobé som också sitter i Moderaternas partistyrelse, till Altinget.

Det har inte funnits någon annan regering som har tänkt att man ska implementera alla direktiv på miniminivå. Inte ens Margaret Thatchers.

Olof Larsson, Statsvetare på Göteborgs universitet

0:000:00