Debatt

Lagstiftningen måste stödja innovationsprocessen

Kemikalieinspektionens uppdrag är att arbeta för minskade risker med kemikalier. Uppdraget borde även innefatta initiativ som gör det lättare att utveckla nya, säkra kemikalier. Det skriver företrädare för IKEM i en slutreplik.

”Hur säkerställer svenska beslutsfattare och myndigheter att behovet av ökad innovation tillgodoses, och hur bedömer man effekterna på samhällets möjligheter att nå hållbarhetsmålen i tid, när EU:s kemikaliestrategi implementeras?”
”Hur säkerställer svenska beslutsfattare och myndigheter att behovet av ökad innovation tillgodoses, och hur bedömer man effekterna på samhällets möjligheter att nå hållbarhetsmålen i tid, när EU:s kemikaliestrategi implementeras?”Foto: Martina Holmberg/TT
Anders Fröberg
Jonas Hagelqvist
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Kemi behövs för en hållbar omställning och statens roll är att skapa incitament för den omställningen. I det är vi och Per Ängquist eniga. Men när vi sedan läser resten av debattsvaret blir det uppenbart att Kemikalieinspektionens generaldirektörer inte är insatt i hur de innovationsprocesserna som är själva ryggraden i industrins produktutveckling fungerar. Det är de processerna vi vill värna.

Läs också

Främja utveckling av ny kemi

För att snabbare åstadkomma substitution av oönskade kemikalier krävs innovation. För att lyckas med innovation måste lagstiftningen stödja innovationsprocessen. Det är en process som kan ta tio år eller mer, kräver mod att göra stora investeringar, tillit till att lagstiftningen är förutsägbar och möjlighet att skala upp från liten till stor produktion över tid. Lagar och regler måste därför främja utveckling av ny kemi, och inte som nu endast fokusera på vilka ämnen som behöver fasas ut.

För att möta samhällets behov av säker kemi som bidrar till minskat klimatavtryck och andra hållbarhetsvinster behövs en holistisk syn på kemikaliepolitiken.

Kemikalieinspektionens uppdrag är att arbeta för minskade risker med kemikalier. Uppdraget borde även innefatta initiativ som gör det lättare att utveckla nya, säkra kemikalier. Det är precis lika viktigt som att begränsa oönskade ämnen. Det får inte bli så att regleringar som ska öka skyddet för hälsa och miljö i stället leder till att utveckling och innovation av nya bättre kemikalier hämmas.

Holistisk syn på kemikaliepolitiken

Att lagstiftning ska gå hand i hand med utveckling och innovation betyder i praktiken att förslag som stimulerar utfasning av ämnen måste konsekvens bedömas utifrån effekten det får för alla de som är beroende av ämnet för sin produktion, och deras möjligheter att hitta hållbara alternativ.

För att möta samhällets behov av säker kemi som bidrar till minskat klimatavtryck och andra hållbarhetsvinster behövs en holistisk syn på kemikaliepolitiken. EU:s nya kemikaliestrategi betonar både vikten av ökad innovation och effektivare regelverk, men vår fråga kvarstår: Hur säkerställer svenska beslutsfattare och myndigheter att behovet av ökad innovation tillgodoses, och hur bedömer man effekterna på samhällets möjligheter att nå hållbarhetsmålen i tid, när EU:s kemikaliestrategi implementeras?

Läs tidigare inlägg i debatten

Kemikalieinspektionen: Rätt kemikalier är viktigare än fler kemikalier

Vi håller inte med Ikem om att staten lägger för mycket fokus på reglering eller att samhället behöver fler kemikalier. Det vi behöver är rätt kemikalier och regleringen hjälper till att driva utvecklingen mot säkrare kemikalier. Det skriver Per Ängquist, generaldirektör vid Kemikalieinspektionen, i en replik.

Fler kemikalier krävs för att öka hållbarheten i samhället

Svensk kemikaliepolitik är enbart inriktad på reglering. Regeringen måste agera både på hemmaplan och i EU för att förverkliga EU:s kemikaliestrategi och stödja en ökad innovationstakt för hållbara kemikalier, skriver IKEM:s Anders Fröberg och Jonas Hagelqvist.

Nämnda personer

Per Ängquist

Generaldirektör Kemikalieinspektionen
Agronomexamen (Sveriges Lantbruksuniversitet i Uppsala, 1998)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024