Kristet råd vill att trossamfund slipper krav på vaccinationspass

Sveriges kristna råd reagerar mot kraven på vaccinationsbevis från den 1 december, något man menar inskränker religionsfriheten. ”Gudstjänstfirandet är inget evenemang. Det är ett djupt behov, identitetsbärande och grundlagsskyddat”, säger Sofia Camnerin som är gs för Sveriges kristna råd.

Sveriges kristna råd menar att regeln om max åtta personer slog orimligt hårt mot religiösa samfund. Här firas morgonmässa i Uppsala domkyrka, med endast två personer närvarande. 
Sveriges kristna råd menar att regeln om max åtta personer slog orimligt hårt mot religiösa samfund. Här firas morgonmässa i Uppsala domkyrka, med endast två personer närvarande. Foto: Pontus Lundahl/TT
Anders Gustafsson

När regeringen tillsammans med ansvariga myndigheter nu aviserar att man vill införa vaccinationsbevis för allmänna sammankomster med mer än 100 personer inomhus, så möts det i flera fall av förståelse inom civilsamhället. Exempelvis från Riksidrottsförbundet (RF).

Björn Eriksson.
Björn Eriksson. Foto:

– Vi föredrar det här beskedet framför detaljbestämmelser om avstånd mellan stolar och liknande. Jag har hela tiden betonat att vi inte är smittskyddsexperter, och i valet mellan pandemibekämpning och idrottshänsyn så måste vi förstås prioritera pandemibekämpning, säger RF:s ordförande Björn Eriksson till Altinget.

Altinget logoCivilsamhälle
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget civilsamhälle får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00