Kommunerna som satsar mest – och minst – på läromedel

1 986 kronor per elev. Så mycket skiljer det sig mellan kommunen som satsar mest på läromedel och den kommun som satsar minst. ”Det är inte bara att tillgången till läromedel är låg, den är också ojämlik”, menar Stefan Persson, ordförande för Läromedelsföretagen. 

”Vi förväntade oss att skolor som hade en stor andel obehöriga lärare skulle kompensera genom att lägga mer på läromedel, men det finns inget sådant samband”, säger Stefan Persson, ordförande för Läromedelsföretagen, till Altinget. 
”Vi förväntade oss att skolor som hade en stor andel obehöriga lärare skulle kompensera genom att lägga mer på läromedel, men det finns inget sådant samband”, säger Stefan Persson, ordförande för Läromedelsföretagen, till Altinget. Foto: Henrik Montgomery/TT
Rebecka Prahl

Läromedelsföretagen har i sin Läromedelsbarometer sammanställt hur mycket kommunerna lägger på läromedel. Överlag ser man ökande klyftor, det är fler kommuner som spenderar över 1 000 kronor per elever, men antalet som köper för under 600 kronor har också ökat.

Toppar listan gör Göteborg som lägger över 2 000 kronor på läromedel per elev, följt av Överkalix och Ragunda som köper läromedel för 1 758 respektive 1 636 kronor per elev. I botten hittar vi Grästorp som lägger 63 kronor per elev. Ludvika, som lägger 300 kronor mer än Grästorp, är den kommun som lägger näst minst. 

– Det är inte bara att tillgången till läromedel är låg, den är också ojämlik. Elever och lärare i olika kommuner har olika tillgång till läromedel. Vi förväntade oss att skolor som hade en stor andel obehöriga lärare skulle kompensera genom att lägga mer på läromedel, men det finns inget sådant samband, säger Stefan Persson, ordförande för Läromedelsföretagen, till Altinget. 

Altinget logoUtbildning
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget utbildning får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00