Hyresgästföreningen på sidlinjen när utskottet diskuterade bostadspolitiken

Civilutskottet bjöd på torsdag in bostadsmarknadens aktörer till ett samtal om bostadspolitiken. Efter bråk om inbjudningslistan sattes Hyresgästföreningen på åskådarplats.

Sveriges allmännytta, Fastighetsägarna och Boverket var några av de som svarade på frågor och redogjorde för läget på bostadsmarknaden för civilutskottets ledamöter. 
Sveriges allmännytta, Fastighetsägarna och Boverket var några av de som svarade på frågor och redogjorde för läget på bostadsmarknaden för civilutskottets ledamöter. Foto: Louise Carlsson-Örning / Altinget
Miranda Olsson

I civilutskottets öppna bostadssammanträde fick ett 15-tal aktörer chans att ge sin bild av situationen på bostadsmarknaden. 

Men Hyresgästföreningen var inte en av dem, efter oenighet inom utskottet ströks organisationen från inbjudningslistan.

– Vi deltog enbart som åhörare och det är jag extremt kritisk till. Jag tycker att det är synd att man inte tog tillfället att bjuda in Sveriges största konsumentorganisation på bostadssidan, säger Ola Palmgren, vice ordförande för Hyresgästföreningen, till Altinget. 

Enligt Mikael Eskilandersson (SD), vice ordförande i civilutskottet, ville man lägga fokus på bostadsbyggandet och valde därför att inte bjuda in Hyresgästföreningen för att i stället ge mer tid för andra aktörer.

Varför denna skevhet i politiken? Det hade jag verkligen velat ha svar på.

Ola Palmgren

Men Ola Palmgren köper inte det resonemanget. 

– Nej, det är inte ett argument som håller. Om det är något vi gör så är det att jobba med bostadsbyggande och vi företräder många av de som drabbas av bostadsbristens konsekvenser, och de som faktiskt ska efterfråga nya bostäder.

Finns det inte andra möjligheter för er att påverka?

– Vi har ett starkt eget opinionsarbete där vi träffar politiker och andra makthavare, så jag är inte orolig över att vi inte skulle komma ut. Men att i ett sånt här sammanhang missa att ta in hyresperspektivet eller konsumentperspektivet, det är svårt att förstå hur man då ska få ihop en sammanhängande politik som funkar för hela landet, säger Ola Palmgren som ska ha framfört till både regeringsföreträdare och civilutskottets ledamöter att han önskat att Hyresgästföreningen fått delta i samtalet. 

Ola Palmgren
Ola Palmgren Foto: Hyresgästföreningen

”Borde ligga sömnlösa”

I riksdagen diskuterades bland annat förutsättningarna att investera i nya bostäder och de stora utmaningarna med att hålla byggandet igång. 

Ola Palmgren lyssnade till diskussionerna och är särskilt orolig för Boverkets senaste prognos som visar att underskottet av bostäder kommer att börja öka igen efter att man under ett par år vänt kurvan neråt och början bygga i ikapp. 

– Deras prognos är att vi kommer ha en kraftig ökning av bostadsbristen på grund av att byggandet går ner så kraftigt. Det borde göra att civilutskottet och regeringen delvis ligger sömnlösa och funderar över hur man ska lösa det, säger han.

Finansieringsfrågan

Hyresgästföreningen hade bland annat önskat en större diskussion om finansieringen av bostadsbyggandet framöver.

– Hur gör vi för att få till ett stöd för bostadsbyggande? Det skulle behövas både ett investeringsstöd, särskilt för studentbostäder och för att bygga i norra Sverige där industrialiseringen sker snabbt, men också såklart någon form av förmånliga bygglån som gör att staten delar på risken.

Nämnda personer

Ola Palmgren

Vice ordförande Hyresgästföreningen
Nationalekonom

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00