Han blir regeringens första snabbutredare

Flera månader efter inrättandet har nu den första utredaren kommit på plats i Statsrådsberedningens nya utredningsfunktion. Kazimir Åberg ska leda utredningen om ökade möjligheter till kamerabevakning som redan om ett halvår ska lämna förslag till regeringen.

Kazimir Åberg har tidigare bland annat lett en utredning om vapenbrott. Nu ska han lämna förslag för att ge polisen ökade möjligheter till kamerabevakning.
Kazimir Åberg har tidigare bland annat lett en utredning om vapenbrott. Nu ska han lämna förslag för att ge polisen ökade möjligheter till kamerabevakning.Foto: Magnus Andersson/TT
Miranda Olsson

Altinget har tidigare rapporterat om hur regeringens så kallade snabbspår stått utan personal. Utredningsfunktionen inrättades på statsrådsberedningen i höstas för att snabbt kunna ta sig an regeringens prioriterade uppdrag.

Nu står det klart att det blir Kazimir Åberg, före detta hovrättsråd och vice ordförande i Svea hovrätt, som tar sig an den första utredningen. Han ledde tidigare den uppmärksammade utredningen om fri hyressättning i nyproduktion och har även utrett åtgärder mot skjutvapenvåld och sprängningar. Nu ska han titta på hur polisen och Säpo kan få ökade möjligheter till kameraövervakning

”Vi har ett starkt behov av att få fram nya effektiva verktyg till polisen för att bekämpa den grova brottsligheten. Det är också så att den här frågan låter sig väl avgränsas så att den är väldigt lämplig att utreda på ett snabbare sätt än vad som är vanligt”, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M) till Ekot.

Utredningen ska lämna sina förslag inom ett halvår.

Läs också


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00