Fler kameror ska möta gängkriminaliteten

Antalet kameror ska femdubblas till slutet av 2024, meddelar Tidöpartierna på en pressträff. ”I ett läge där allt färre vågar prata med polisen i förundersökningar så är behovet av teknisk bevisning helt avgörande”, säger justitieministern.

Kristdemokraternas gruppledare Camilla Brodin, justitieminister Gunnar Strömmer (M), Katja Nyberg (SD), talesperson i polisfrågor, och Martin Melin (L), ersättare i justitieutskottet.
Kristdemokraternas gruppledare Camilla Brodin, justitieminister Gunnar Strömmer (M), Katja Nyberg (SD), talesperson i polisfrågor, och Martin Melin (L), ersättare i justitieutskottet.Foto: Henrik Montgomery/TT
Miranda Olsson

Regeringen och Sverigedemokraterna går fram med en ”kameraoffensiv” i kampen mot de kriminella gängen.

Till slutet av nästa år ska antalet kameror öka till 2 500 stycken. Enligt justitieminister Gunnar Strömmer (M) rör det sig om en femdubbling sedan regeringen tillträdde förra hösten.

– I ett läge där allt färre vågar prata med polisen i förundersökningar så är behovet av teknisk bevisning helt avgörande och då vet vi av erfarenhet att kameror är oerhört centrala både som en brottsförhindrande metod, men också som ett verktyg för att klara upp brottslighet, säger Strömmer.

Även representanter för de övriga Tidöpartierna, däribland polisen och den liberala riksdagsledamoten Martin Melin deltog på pressträffen.

– Det görs just nu en stor omläggning av rättspolitiken, en av de mer offensiva omläggningarna som jag har sett, säger han. 

Läs också

Ansiktsigenkänning

I den så kallade kameraoffensiven ska utöver fler nya kameror också användningen av de kameror som redan sitter uppe utökas, bland annat vägkameror, säger Strömmer.

– Det handlar bland annat om ansiktsigenkänning för att lättare kunna identifiera personer som är medlemmar i gäng och automatisk avläsning av registreringsskyltar.

Lagändringar för att förbättra möjligheten till kamerabevakning ska nu utredas i ett snabbspår på den utredningsfunktion som statsministern tidigare meddelat att han avser inrätta på sitt kansli i Statsrådsberedningen. Målet är att förslag ska komma framåt våren.

Regeringen kommer också ge i uppdrag till polisen, Trafikverket och Transportstyrelsen att genomföra de förberedelser som behövs.

– Det steg som vi tar i dag är också ett utryck för att det måste finnas en stor lyhördhet i relation till brottsbekämparna, säger Strömmer.

I veckan ska regeringen även besluta om att militär ska bistå polisen i arbetet mot gängen. 

Läs också

Nämnda personer

Martin Melin

Riksdagsledamot (L), talesperson i polisfrågor
Polisexamen (Polishögskolan, 1993)

Camilla Brodin

Gruppledare (KD), riksdagsledamot, energipolitisk talesperson
Lärare, matematik och specialpedagogik (Karlstads uni.)

Katja Nyberg

Riksdagsledamot (SD), talesperson i polisfrågor

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00