Krönika av 
Ekim Çaglar

Fotbollens föreningar besvikna på Reinfeldts uttalande

Känslor har rörts upp i fotbollsvärlden sedan fotbollsförbundets ordförande Fredrik Reinfeldt uttalat sig för ett införande videogranskningssystemet VAR. Detta trots att ingen klubb officiellt har sagt sig vara för, tvärtom är en majoritet emot. Stora supporterkollektiv känner sig nu överkörda och frågar sig hur deras demokratiska deltagande värderas, skriver Ekim Çağlar.

Reinfeldt vill se öppna hjärtan för videogranskningssystemet VAR, men fotbollsföreningarnas entusiasm är måttlig.
Reinfeldt vill se öppna hjärtan för videogranskningssystemet VAR, men fotbollsföreningarnas entusiasm är måttlig.Foto: Fredrik Sandberg/TT
Ekim Çaglar
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Ska Allsvenskan göra som resten av de 30 främsta ligorna i Europa och följa med i utvecklingen genom att införa videogranskningssystemet VAR (Video Assistant Referee)? Eller ska en tydlig särart behållas, där utdragna videogranskningar inte tillåts riskera att ta död på den extatiska känslan av mål? Ett av sommarens mest omdiskuterade ämnen bland fotbollssupportrar har varit videogranskningssystemet VAR.

Debatten har pyrt länge och återupptagits efter uttalanden från fotbollsförbundets ordförande Fredrik Reinfeldt i slutet av juni. Enligt Reinfeldt är VAR ”vår framtid” och något som är hela fotbollens fråga som inte kan avgöras av ”några få supportrar.”

Fiasko i Norge

Det VAR-system som införts i Norge har följts av supporterprotester och betecknats som ”ett stort fiasko” av domarexperten Svein-Erik Edvartsen. VAR-förespråkare har bland annat lyft argumentet om att svenska domare kan få det svårare att döma prestigefyllda matcher i europeiskt cupspel där VAR används. Men frågor om kostnader, teknik och tillämpning har alltmer kommit att tolkas som ett område som till syvende och sist rör demokratiskt deltagande och vilka fotbollen egentligen tillhör. Reaktionerna har varit många eftersom frågan berör fotbollens själva kärna – dess upplevelse och de demokratiska strukturerna.

Enligt Reinfeldt är VAR ”vår framtid” och något som är hela fotbollens fråga som inte kan avgöras av ”några få supportrar.”

Paraplyorganet Svenska fotbollssupporterunionen (SFSU) ”ser extremt allvarligt” på Reinfeldts uttalande och har också understrukit att 18 av 32 elitföreningar på herrsidan har årsmötesbeslut om att verka mot VAR. Även klubbarnas intresseorganisationen Svensk Elitfotboll påpekar att en majoritet är emot. Ingen klubb är officiellt för införandet. SFSU uppger besviket att man tidigare bjudit in Reinfeldt till dialog utan framgång, en utsträckt hand man fortsatt håller i luften.

”En väldigt farlig väg”

Enligt Riksidrottsförbundets stadgar ska en förenings medlemmar inneha 51 procent av rösterna. Syftet är att förhindra att ett idrottsaktiebolag köps upp och kontrolleras av andra än medlemmarna. Reinfeldt har tidigare försvarat 51-procentsregeln. Samtidigt tolkas nu hans uttalanden om VAR som att han skulle vara villig att runda årsmötesbeslut, vilket SFSU menar vore en ”väldigt farlig väg”. Detta eftersom det blir ”något som är större än VAR-frågan, det vill säga föreningsdemokratin”, en modell som utgör en positiv avvikelse i förhållande till den moderna, penningstinna internationella fotbollen där avståndet till gräsrötterna blir allt längre.

Organisationen Enable Sverige som arbetar med att ta fram kunskapsbaserade lösningar tar inte ställning till VAR men konstaterar att det är ”sällan ett demokratiskt underlag är så tydligt som i det här fallet.” Organisationen har i en kärnfull fråga formulerat vad allt egentligen handlar om: ”vad är demokratin värd om makthavarna inte respekterar den vilja som rörelsen uttrycker?”

Demokratins hjärta ligger hos klubbarna

I slutändan är det representantskapet eller förbundsmötet i fotbollsförbundet som kan ta ett formellt beslut i frågan, men faktum kvarstår att demokratins hjärta ligger ute hos klubbarna. Enables slutsats att ”för varje dag som inte VAR-processen stramas upp och helst avslutas, kommer känslan av misstro och svek växa sig starkare inom delar av fotbollsrörelsen” är värd att begrunda. Transparenta och fullt ut förankrade processer är den enda garantin för hållbara och demokratiska beslut.

Så ser det ut inför hösten där svensk fotbolls kanske viktigaste frågor avgörs vid sidan av planen. Det behövs ingen VAR-koll för att konstatera att stora supporterkollektiv känner sig överkörda och ställer sig frågan hur deras demokratiska deltagande värderas.

Fakta

Ekim Çağlar är författare och skribent med fokus på fotboll och politik.

Tidigare krönikor

- Supportrarna tar strid mot den svenska fotbollens spelberoende

 

Nämnda personer

Fredrik Reinfeldt

Ordförande Svenska fotbollförbundet, styrelseordförande Drivkraft Sverige, Visita och Centrum för AMP, styrelseledamot Heimstaden
Civilekonom (Stockholms uni., 1990)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00