Efter Tidö – stramare riktlinjer för SD-ledamöter under allmänna motionstiden

Sverigedemokraternas ledamöter har fått stramare riktlinjer när det gäller motioner som läggs fram i riksdagen. ”Jag har själv fått lägga undan en del motioner som anses strida mot Tidöavtalet”, säger SD-ledamoten Robert Stenkvist. 

Sverigedemokraterna är det parti som har lagt flest motioner hittills i år. Men sedan partiet gick in i Tidösamarbetet har rutinerna för vilka motioner som läggs stramats åt. 
Sverigedemokraterna är det parti som har lagt flest motioner hittills i år. Men sedan partiet gick in i Tidösamarbetet har rutinerna för vilka motioner som läggs stramats åt. Foto: Anders Wiklund/ TT
Louise Carlsson-Örning

Sedan Sverigedemokraterna vuxit och fått större inflytande har den interna hanteringen av ledamöternas motioner blivit mer styrd. Det berättar Robert Stenkvist (SD) som är en av de riksdagsledamöter som hittills lagt flest motioner under årets allmänna motionstid. 

– När vi kom in 2010 så skrev vi i princip vilka motioner vi ville. I dag är vi ett större parti och framförallt gör regeringssamarbetet att vi inte kan lägga vilka motioner som helst, utan motionerna ska inte strida mot Tidöavtalet, säger han till Altinget. 

Läs också

Fått lägga undan

Enligt Stenkvist stäms motionerna av med partiets gruppledare i riksdagsutskotten innan de lämnas in till riksdagen. Robert Stenkvist har själv fått lägga undan flera motioner som anses strida mot Tidöavtalet, berättar han. 

Robert Stenkvist (SD)
Robert Stenkvist (SD) Foto: Sverigedemokraterna

– Det är motioner om att exempelvis bevara och levandegöra språket älvdalska. Och någon motion om skärpta åtgärder mot snatteri, eftersom regeringen redan har ett åtgärdsprogram mot det.

Hur ser du på att du inte får lägga motionerna som du vill?

– Jag tycker att det är helt okej faktiskt, jag tycker att det ska vara så. För nu har vi ett regeringssamarbete. Vi hade kunnat välja att inte ha ett regeringssamarbete men nu har vi valt det och då får det konsekvenser.

Så gör andra partier

Sverigedemokraterna är inte det enda partiet där det sker en kontroll av vilka enskilda motioner som ledamöterna lägger fram.  

Liberalerna, som också gått från opposition till regeringsställning, lägger inga kommitté- eller partimotioner denna mandatperiod. Och om en enskild ledamot vill motionera finns en tjänsteman som dubbelkollar att förslaget inte är budgetpåverkande eller är politik som redan beslutats av partiet och som man hellre bör driva på annat sätt.

Antal motioner under allmänna motionstiden

177 motioner har lämnats in hittills i år (28 september)

2 238 motioner lämnades in hösten 2022

3 645 motioner lämnades in hösten 2020

3 313 motioner lämnades in hösten 2019

2 938 motioner lämnades in hösten 2018

Socialdemokraterna har en samordning inom riksdagsgruppen där man dels ser till att det finns motioner på alla områden där de som parti vill att det ska finnas politiska förslag, dels stämmer av motionerna mot de beslut som partiet redan har fattat. 

Även Vänsterpartiet har en rutin där motionerna som lämnas in gås igenom av flera ledamöter för att säkerställa att politiken hänger ihop och stämmer överens med deras budgetförslag. Men Vänsterpartiet skriver till Altinget att deras ledamöter i princip inte lägger några enskilda motioner. 

Läs också
 

Nämnda personer

Robert Stenkvist

Riksdagsledamot (SD), ledamot i utbildningsutskottet
Fritidspedagog (Mittuniversitetet)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00