Debatt

Dousa: "Regeringen borde slå ett slag för det svenska snuset"

DEBATT. Det finns en ovilja från regeringen och beslutsfattare inom EU att faktiskt förstå vad produkten innebär. Snus är 95–99 procent mindre farligt än cigaretter, skriver Benjamin Dousa, Muf. 

Foto: Isabell Höjman/TT
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.
Benjamin Dousa
Förbundsordförande, Moderata ungdomsförbundet (Muf) 


The Swedish snus är ett välkänt begrepp runt om i Europa, och snuset är även en av de främsta anledningarna till varför få människor i Sverige röker.

Rökning är bland det farligaste man kan göra, sett till livslängd och det generella hälsotillståndet. Det är större risk att drabbas av cancer, men lungkapaciteten blir även nedsatt vilket har visat sig innebära en tuffare kamp mot covid-19.

Att människor bolmar i mindre utsträckning i Sverige än i resten av världen bidrar även till att det är mindre risk att människor får problem genom passiv rökning. Snuset har gjort folkhälsan väl.

Ovilja att förstå 

Politiken har på många olika sätt gjort det svårt för svenska snusföretag. Dels finns ett exportförbud som vi i Moderata ungdomsförbundet anser bör försvinna snarast möjligt. Men man möts även av en ovilja att faktiskt förstå vad produkten innebär. Denna ovilja kommer från regeringen, beslutsfattare inom EU och också från tobaksjättar som gör allt för att försvara sina marknadsandelar.

Bör beslutas nationellt

Snuset har gjort folkhälsan väl.

Benjamin Dousa  , Förbundsordförande, Moderata ungdomsförbundet (Muf)

Förra året tillät Schweiz försäljning av snus, och även Storbritannien har öppnat för att avskaffa förbudet i och med att de lämnar EU. Länder inom unionen kan dock inte själva fatta beslut om snusförsäljning utan det är en fråga som måste avgöras av EU.

Moderata ungdomsförbundets uppfattning är att detta är en fråga som de nationella parlamenten är bättre lämpade att fatta beslut om, helt i linje med den omhuldade subsidiaritetsprincipen.

Det finns belägg

Benjamin Dousa, förbundsordförande för Moderata ungdomsförbundet (Muf).
Benjamin Dousa, förbundsordförande för Moderata ungdomsförbundet (Muf). Foto: Muf

Naturligtvis vore det bättre för alla om människor runt om i världen slutade bruka tobaksprodukter. Samtidigt vet vi att rökning är enormt mycket sämre än exempelvis att snusa. Snus är 95–99 procent mindre farligt än cigaretter och statistik från EU-kommissionen visar att 700 000 människor inom EU dör av rökning varje år.

Sverige har den lägsta frekvensen av tobaksrelaterad dödlighet i Europa. Det är inte så att svenskar brukar mindre tobak än andra, vi har bara EU:s lägsta andel rökare. Endast 7 procent av svenskarna röker medan snittet i EU uppgår till 26 procent.

Därför blir det också absurt när meningsmotståndare hävdar att det inte finns tillräckliga belägg för att snus skulle göra att människor röker mindre. Det finns siffror, svart på vitt, och vi kan tydligt se effekterna av dem.

Slå ett slag för snus

I coronapandemins spår borde regeringen och handelsministern slå ett slag för det svenska snuset. Det är viktigt både för jobben och folkhälsan.

Nämnda personer

Benjamin Dousa

Vd Timbro

E-post Politik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget