De ska starta upp kortare lärarutbildningar

Tio lärosäten får nu i uppdrag av regeringen att starta upp en kortare kompletterande pedagogisk utbildning (KPU) som leder till grundlärarexamen eller ämneslärarexamen. Försöksverksamheten startar under 2022.

Kungliga tekniska högskolan och Stockholms universitet ska anordna utbildningen tillsammans och ha en gemensam antagning. 
Kungliga tekniska högskolan och Stockholms universitet ska anordna utbildningen tillsammans och ha en gemensam antagning. Foto: Jessica Gow/TT
Rebecka Prahl

Stockholms universitet, Linköpings universitet, Kungliga tekniska högskolan, Karlstads universitet, Mittuniversitetet, Malmö universitet, Högskolan i Gävle, Högskolan i Halmstad, Högskolan Väst och Mälardalens högskola får i uppdrag att anordna en försöksverksamhet med kompletterande pedagogisk utbildning.

De kortare utbildningarna har kritiserats hårt av lärosätena. Bland annat för att ha för snäv tidsplan, men också för svårigheterna att bibehålla kvaliteten när utbildningen kortas ytterligare. 

I december rapporterade Altinget att det blir svårt att hålla regeringens plan att starta försöksverksamheten till hösten 2022. 

Altinget logoUtbildning
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget utbildning får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00