Om  
Barbro Holmberg

De beslutar om politikerlönerna

Miljonersättningarna till ministrarna och riksdagens ledamöter beslutas av riksdagens nämnder. Nu har nya namn valts att leda arbetet.

Ann Linde (S) och Per Bolund (MP) är några av de tidigare statsråd som fått ersättning beviljad av Statsrådsarvodesnämnden efter sin ministertid.
Ann Linde (S) och Per Bolund (MP) är några av de tidigare statsråd som fått ersättning beviljad av Statsrådsarvodesnämnden efter sin ministertid.Foto: Christine Olsson/TT, Claudio Bresciani/TT
Miranda Olsson

Ersättningar på över 18 miljoner kronor betalades förra året ut till tidigare riksdagsledamöter. Det visade Altingets genomgång tidigare i höstas.

Läs också

Beslut om arvoden fattas av Riksdagens arvodesnämnd som efter valet nu fått en ny ordförande. Frågan ligger från och med årsskiftet på Jonas Malmberg, justitieråd i Högsta domstolen. Hans ersättare blir justitierådet Gudmund Toijer som även tidigare innehaft posten, och i arbetet får de även stöd av de tidigare landshövdingarna Barbro Holmberg, socialdemokratisk migrationsminister 2003–2006, och Peter Egardt, tidigare vd för Stockholms handelskammare. 

Riksdagen har även valt ledamöter till ytterligare två nämnder.

Riksdagens nämnder
  • Nämnden för lön till riksdagens ombudsmän och riksrevisorn
  • Nämnden för prövning av statsråds och vissa andra befattningshavares övergångsrestriktioner
  • Partibidragsnämnden
  • Riksdagens ansvarsnämnd
  • Riksdagens arvodesnämnd
  • Riksdagens överklagandenämnd
  • Statsrådsarvodesnämnden
  • Valprövningsnämnden
  • Utrikesnämnden

Till Statsrådsarvodesnämnden, som beslutar om ministrarnas arvoden och vilken ersättning de ska få när de slutar, har riksdagen åter valt Ove Nilsson till ordförande samt Anders Forsberg, tidigare riksdagsdirektör (1998–2010) till ledamot. Ny ledamot blir Monica Dahlbom, kammarrättspresident i Jönköping.

Även ordförande för Nämnden för lön till riksdagens ombudsmän och riksrevisorn väljs om när Anders Lindström, tidigare generaldirektör för bland annat Medlingsinstitutet, får fortsatt förtroende av riksdagen. Till ledamöter fortsätter tidigare biträdande riksdagsdirektören Ulf ChristofferssonMari Andersson, tidigare justitieråd i Högsta förvaltningsdomstolen, väljs även hon till ledamot.

Läs också

Nämnda personer

Barbro Holmberg

Tidigare statssekreterare, migrationsminister (S), generaldirektör på Migrationsverket, landshövding i Gävleborg och politiskt sakkunnig på utrikesdepartementet
Socionom

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00