Björn Zoëga blir chef i Saudiarabien

Karolinska sjukhusets tidigare direktör Björn Zoëga får en ny chefstjänst i Saudiarabien.

Linda Berglund

I slutet av januari kom beskedet att Björn Zoëga lämnar rollen som sjukhusdirektör på Karolinska universitetssjukhuset. Då hade han också pekats ut som möjlig kandidat i det isländska presidentvalet, men valde senare att tacka nej.

Nu står det klart att nästa arbetsplats blir Riyadh och sjukhuset King Faisal Specialist hospital and Research center, som drivs av den saudiska staten.

– Saudiarabien håller på att öppna upp jättemycket, och man vill göra sjukhuset till det bästa i gulfregionen, säger Björn Zoëga till Dagens Nyheter. 

Saudiarabien är en absolut monarki och en islamisk stat där dödsstraff och avrättningar är vanliga. Yttrandefriheten är kraftigt begränsad. 

– Man bör tänka på mänskliga rättigheter. Men patienterna har ju samma behov. Så jag tänker att jag kan bidra och göra något bra för systemet, säger Björn Zoëga till DN.

Björn Zoëga har tidigare erfarenhet av vård i Mellanöstern. Innan han tillträdde sin tjänst på Karolinska år 2019 avslöjade Sveriges Radios program ”Kaliber” att den svenska vårdkoncernen GHP drev ett kvinnosjukhus i Förenade Arabemiraten, där ogifta gravida kvinnor behandlades som kriminella. Björn Zoëga satt då i styrelsen i dotterbolaget som drev sjukhuset.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00