Björn Zoëga lämnar Karolinska sjukhuset

Det har snart gått fem år sedan Björn Zoëga tillträdde som direktör för Karolinska universitetssjukhuset. Nu har han bestämt sig för att sluta.

Björn Zoëga har beslutat sig för att lämna tjänsten som sjukhusdirektör vid Karolinska universitetssjukhuset.
Björn Zoëga har beslutat sig för att lämna tjänsten som sjukhusdirektör vid Karolinska universitetssjukhuset.Foto: Karolinska universitetssjukhuset / Rickard Kilström
Albin Bohlin

Under måndagen meddelade Karolinska universitetssjukhuset att sjukhusdirektör Björn Zoëga har beslutat sig för att lämna sin tjänst.

– Björn Zoëga har med sitt ledarskap och tillsammans med sjukhusets medarbetare starkt bidragit till att Karolinska Universitetssjukhuset står starkare i dag än på länge, säger regionledningens sjukvårdsdirektör Mikael Ohrling i ett pressmeddelande.

Björn Zoëga tillträdde tjänsten som sjukhusdirektör i april 2019.

– Trots en utdragen pandemi, som var tuff för både patienter och medarbetare, kunde vi implementera den strategi som har tagit sjukhuset ur ett mycket besvärligt läge. Karolinska har gått från ett underskott på 1,9 miljarder och låg tillgänglighet till att öka antalet vårdplatser och operationer. Vi har gått från att vara ifrågasatta till att rankas som ett av världens främsta sjukhus, säger Björn Zoëga.

I den isländska tidningen Visir har Björn Zoëga räknats upp som en en tänkbar kandidat i det stundande isländska presidentvalet. Sedan två år har Björn Zoëga varit rådgivare åt den isländska hälsoministern. 

– Jag behöver tid att tänka på det här, men om folk jag litar på vill att jag ställer upp kommer jag att överväga det, sade han till Dagens Nyheter i samband med de isländska spekulationerna.

Björn Zoëga lämnar sin tjänst på Karolinska den 4 mars, men han har inte sagt vad han kommer att göra efter det. Biträdande sjukhusdirektör Patrik Rossi blir tillförordnad sjukhusdirektör under tiden som rekryteringsprocessen pågår.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00