Debatt

Björn Eriksson: Vi kan inte vänta på ett europeiskt FBI, inrätta en samnordisk polismyndighet

Den svenska polisorganisationen var redan när den designades och 2015 trädde i kraft illa anpassad efter de reella behoven. Behoven formligen skriker efter en mer problemanpassad polisverksamhet. Nu borde en samnordisk polismyndighet utredas, skriver tidigare rikspolischef Björn Eriksson och Leif Hallberg, före detta rådgivare till EU-kommissionen.

Vi kan inte vänta på ett framtida ”europeiskt FBI” och det duger inte längre att arbeta med enbart underrättelseverksamhet och gemensam informationshantering. Vi måste tillsammans med våra nordiska grannar, med snarlika problem och likartad rättskultur, också polisiärt försvara vårt geografiska område, skriver debattörerna.
Vi kan inte vänta på ett framtida ”europeiskt FBI” och det duger inte längre att arbeta med enbart underrättelseverksamhet och gemensam informationshantering. Vi måste tillsammans med våra nordiska grannar, med snarlika problem och likartad rättskultur, också polisiärt försvara vårt geografiska område, skriver debattörerna.Foto: Johan Nilsson/TT
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Allt fler i vårt samhälle – kommunledningar, företrädare för näringslivet, insiktsfulla kriminologer, med flera – varnar nu för systemhotande brottslighet av maffiatyp. Infiltration i företag och myndigheter, storskaliga bedrägerier, penningtvätt, och så vidare. Strypgreppet på Sverige, hårdnar allt mer.  

Det är uppenbart att polisarbete efter gamla mallar inte längre förslår. Det är också uppenbart att de brottsförebyggande insatserna brister i kompetens och resurser vid mötet med dagens grova tonårskriminalitet. Likaväl som att enbart tuffare bestraffning med några års inlåsning på ett överfullt fängelse inte räcker för att hindra den förödande brottsvågen att rulla vidare. Både på nationell och lokal nivå, såväl bland ansvariga politiker som i myndigheter och kommunala nämnder måste man därför börja tänka nytt och ”utanför boxen”. 

Behoven formligen skriker efter en mer problemanpassad polisverksamhet,

Att en ny rikspolischef nu tillsatts kan läsas som att regeringen har sett behovet av nytt tänkande i den centrala polisledningen. Men självfallet förslår inte bara ett personbyte på posten som högsta chef för Polismyndigheten, oavsett vilken kompetens och vilka meriter den nya rikspolischefen har med sig i bagaget. För att prestera bättre måste även polisens organisation, ledningssystem och verksamhetsformer anpassas till dagens brottsutmaningar.

Vår polisorganisation var illa anpassad redan 2015

Den svenska polisorganisationen var redan när den designades och 2015 trädde i kraft illa anpassad efter de reella behoven. Behoven formligen skriker efter en mer problemanpassad polisverksamhet, inte minst av ett kommunalt komplement i form av en lokalt närvarande och synlig ordningspolis. Det är något som efterfrågas av allt fler kommuner.  

I andra änden kommer det allt större behovet att bygga ut och växla upp det gränsöverskridande bekämpningen av en alltmer gränsöverskridande organiserade brottslighet. 

Interpol, som i dessa dagar vid ett globalt möte i Wien uppmärksammar sitt jämnt 100-åriga arbete för att länka samman all världens poliskrafter i jakten på grova brottslingar, men även Europol och Eurojust har möjliggjort för Sverige att delta i det internationella brottsbekämpande samarbetet.  

Exempel ges allt oftare på att organiserad brottslighet dirigeras från andra länder. Samtidigt möjliggör det gränsöverskridande polissamarbetet att ett annat lands polis kan gripa av Sverige efterspanade brottslingar.

Deltagande rikspolischefer vid mötet i Wien från all världens länder, liksom närvarande tidigare Interpol-presidenter, varav en var en av oss undertecknare, var rörande överens om två nyckelfaktorer som det förflutna lärt oss: kriminella får aldrig känna sig säkra för lagföring utomlands och jakten på skurkarnas brottsvinster måste alltid ges högsta prioritet. Alerta tidningsläsare har säkert noterat, att ett flertal grovt kriminella med koppling till Sverige de senaste månaderna drabbats av lagens långa arm i dessa båda hänseenden. 

Inrätta en samnordisk polismyndighet

Ett näraliggande första utvecklingssteg skulle vara att utreda möjligheten att inrätta en särskild samnordisk polismyndighet med främsta uppgift att hindra brottslingars fria rörlighet över landgränserna i vår del av Europa, och då som ett komplement till Interpol och Europol. Exempel på detta finns i andra världsdelar.  

Vi kan inte vänta på ett framtida ”europeiskt FBI” och det duger inte längre att arbeta med enbart underrättelseverksamhet och gemensam informationshantering. Vi måste tillsammans med våra nordiska grannar, med snarlika problem och likartad rättskultur, också polisiärt försvara vårt geografiska område. 

Nämnda personer

Björn Eriksson

Ordförande Kontantupproret
Civilekonom (Handelshögskolan i Stockholm, 1968), hedersdoktor Linköpings universitet

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00