Björn Eriksson: Idrottsrörelsen behöver ytterligare stöd

DEBATT. Vi ser behov av ytterligare stöd till idrottsrörelsen på 500 miljoner kronor. Ett snabbt besked från regeringen är viktigt och avgörande då vi kämpar varje dag för att föreningslivet ska överleva, skriver Björn Eriksson, Riksidrottsförbundet.

Björn Eriksson
Ordförande, Riksidrottsförbundet och Sisu idrottsutbildarna


Idrottsrörelsen har precis som många andra områden i samhället drabbats av coronasituationen. Vi vet att många prövningar återstår men vi hoppas kunna gå stärkta ur denna kris och fortsätta vara en viktig del i vårt samhälle. Sverige och världen kommer vara förändrad och Sverige kommer behöva en omstart. Den omstarten vill vi att idrottsrörelsen ska vara en viktig del av.

Över 4 000 ansökningar

Regeringen gav den 20 mars beskedet att ett stödpaket på 500 miljoner kronor avsätts för att kompensera idrottsrörelsen till följd av coronapandemin. Riksidrottsförbundet (RF) fick uppdraget att fördela stödet till idrottsrörelsen. Vid ansökningstidens slut hade RF fått ansökningar från 4 064 idrottsföreningar och 49 specialidrottsförbund. Flest ansökningar kommer från fotboll-, ridsport-, friidrotts- och innebandyföreningar och de kommuner med flest antal föreningar som sökt stöd är Stockholm, Göteborg och Malmö.

Den totala ansökningssumman från föreningar och förbund uppgick till nästan 1,3 miljarder kronor vilket innebar att Riksidrottsstyrelsen fick skära bort 800 miljoner kronor. Och detta handlade enbart om perioden 12 mars till 30 juni.

Stora intäktsbortfall

De två variabler som påverkat och påverkar idrottsrörelsen som helhet mest är regeringens och Folkhälsomyndighetens beslut och rekommendationer för hur människor får samlas (träna och tävla) och resa samt när besluten och rekommendationerna kommer att lättas och tas bort.

Oavsett scenario kan vi vara säkra på att det framöver kommer råda en förändrad situation. Det vi redan nu ser är att många av de idrotter som har evenemang och verksamhet i juli och månaderna som följer drabbas hårt och har samtidigt inte haft möjlighet att söka kompensation från det första stödpaketet eftersom det var tidsbegränsat fram till den 30 juni.

Det är förbund och föreningar med stora evenemang som till exempel Gothia cup, O-ringen och Midnattsloppet som ställts in eller förväntas reduceras kraftigt. De har stora kostnader och intäktsbortfall. Föreningar och förbund med förlorade medlemmar på grund av begränsad verksamhet drabbas också av intäktsbortfall.

Viktigt med snabbt besked

Inför den 1 juli har vi därför till regeringen äskat om en förlängning av stödpaket på ytterligare 500 miljoner. Vi vet att vi drabbas hårdare än 500 miljoner men att tro att idrottsrörelsen skulle kunna bli fullt ut kompenserad är inte rimligt.

Ett snabbt besked från politiken är viktigt och avgörande då vi kämpar varje dag för att föreningslivet ska överleva och klara sig så pass att vi kan fortsätta vara den mötesplats som människor behöver, både under krisen och efter krisen.

Forrige artikel MP: MP: "Det behövs ett självförsörjningsmål på 80 procent" Næste artikel V: Bra lön och bra arbetsmiljö – det självklara tacket V: Bra lön och bra arbetsmiljö – det självklara tacket
Sveaskogs vd får sparken

Sveaskogs vd får sparken

UPPSÄGNING. Statliga bolaget Sveaskogs vd Hannele Arvonen får sluta med omedelbar verkan – efter mindre än två år på posten.