Debatt

Är inte brott mot mänskliga rättigheter ett problem för regeringen?

Man kan fundera på varför regeringen inte agerar skyndsamt mot att stoppa tvångsarbete och inte verkar tycka att företagen ska ta ansvar för skador de ställer till med. Beror det på att regeringen helt enkelt inte tycker att brott mot mänskliga rättigheter är ett problem? Eller beror det på att högern inte tycker att konkurrens ska ske på lika villkor? Det frågar sig Ilan De Basso, europaparlamentariker (S).

Medan Europaparlamentet jobbat på i rask takt för att hitta en förhandlingsposition, har arbetet hos medlemsländerna, inte minst under SD-regeringens tid som ordförande i Europa, gått desto långsammare, skriver Ilan de Basso.
Medan Europaparlamentet jobbat på i rask takt för att hitta en förhandlingsposition, har arbetet hos medlemsländerna, inte minst under SD-regeringens tid som ordförande i Europa, gått desto långsammare, skriver Ilan de Basso.Foto: TT/Press/Montage
Ilan de Basso
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

På lördag uppmärksammas den internationella dagen för avskaffandet av slaveri. Men detta är inte en dag för firande. Det är en dag att samlas för att ta krafttag mot det omfattande moderna slaveri som fortfarande existerar i världen. Det är en dag att sörja att SD-regeringen riskerar att sinka flera viktiga framsteg för mänskliga rättigheter och social trygghet.

Vi får inte låta oss luras att detta är ett problem som bara sker någonstans långt bort, det är vanligt förekommande i Sverige också.

Det är över 150 år sedan den transatlantiska slavhandeln avskaffades och frigjorde över 12 miljoner slavarbetare. Vi har sedan dess inbillat oss att alla former av slaveri upphört. Tyvärr är det en naiv tanke. I dag tvingas fler människor till arbete än någonsin tidigare. Människor utnyttjas genom låga löner, långa arbetstider och dålig arbetsmiljö.

Det moderna slaveriet finns i Sverige

Den internationella arbetsorganisationen ILO uppskattar att nästan 30 miljoner människor är offer för modernt slaveri och tvångsarbete. Det är helt oacceptabelt att människor utnyttjas av företag och individer vars enda intresse är att maximera vinsten på andras bekostnad. Det är inte bara ett horribelt brott mot mänskliga rättigheter, det snedvrider också konkurrensen och missgynnar de många företag som tar ansvar för schysta villkor i sin leveranskedja.

Vi får inte låta oss luras att detta är ett problem som bara sker någonstans långt bort, det är vanligt förekommande i Sverige också. För ett par månader sedan dömdes en västsvensk krogprofil och hans fru för människoexploatering efter att två barnflickor tvingats arbeta i deras hem dygnet runt under kamerabevakning. Dagens Nyheter har avslöjat mörka sidor av svensk bärplockningsindustri, där människor utnyttjas under slavlika förhållanden. Att vi måste göra mer för att bekämpa utnyttjandet av människor är uppenbart. Vare sig det sker i Malmö eller Myanmar.

Ett steg i rätt riktning är det arbete som just nu pågår i EU för att stärka företagens skyldigheter att respektera mänskliga rättigheter, bland annat genom att förbjuda produkter som tillverkats genom tvångsarbete. Europa har fått en viktig möjlighet att bidra till att utrota tvångsarbete, en gång för alla. En chans att stå upp för mänskliga rättigheter och konkurrens på lika villkor. Tyvärr verkar inte alla medlemsländer hålla med. Medan Europaparlamentet jobbat på i rask takt för att hitta en förhandlingsposition, har arbetet hos medlemsländerna, inte minst under SD-regeringens tid som ordförande i Europa, gått desto långsammare.

Busch vill urholka regelverkets syfte

Detsamma gäller regelverket för företags skyldigheter att respektera mänskliga rättigheter, miljö och klimat i sin verksamhet, där Ebba Busch (KD) driver på för ändringar som skulle göra regelverket tandlöst och urholka dess syfte. Det är anmärkningsvärt att Sverige som haft en hög ambitionsnivå i arbetet för mänskliga rättigheter och social trygghet, nu verkar backa i frågor som dessutom välkomnats av många svenska företag. Dessa lagförslag är otroligt viktiga framsteg inte minst för alla miljoner människor som utsätts för tvångsarbete och exploatering, men också för att främja sund konkurrens.

Man kan fundera på varför regeringen inte agerar skyndsamt mot att stoppa tvångsarbete och inte verkar tycka att företagen ska ta ansvar för skador de ställer till med. Beror det på att regeringen helt enkelt inte tycker att brott mot mänskliga rättigheter är ett problem? Eller beror det på att högern inte tycker att konkurrens ska ske på lika villkor? Oavsett politisk färg bör arbetet för mänskliga rättigheter vara en prioritet, och jag ser fram emot att en dag fira när det moderna slaveriet har avskaffats.

Läs också

Nämnda personer

Ebba Busch

Partiledare Kristdemokraterna, energi- och näringsminister, vice statsminister
Studier i freds- och konfliktforskning (Uppsala uni.)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00