Riksdagsförvaltningen sade upp anställd – tvingas backa och betala skadestånd

En tjänsteman som har haft flera olika roller inom Riksdagsförvaltningen har överklagat sin uppsägning och fått rätt i tingsrätten. Nu ska Riksdagsförvaltningen betala skadestånd för brott mot lagen om anställningsskydd (LAS).

Albin Bohlin

Den anställda började arbeta på Riksdagsförvaltningen 2005 och har sedan dess haft flera olika säkerhetsklassade tjänstemannaroller, bland annat i talmansstaben.

Efter att den anställda, med utgångspunkt i sin lagstadgade meddelarfrihet, hade lämnat uppgifter till media uppstod enligt den anställda frågetecken kring personens lämplighet för att ha en säkerhetsklassad tjänst. Personen klarade inte nya säkerhetsprövningar och skulle därför omplaceras. Men efter att den anställda inte besvarat arbetsgivarens erbjudande blev personen uppsagd från sin tjänst, ett beslut som överklagades.

Nu har Stockholms tingsrätt givit personen rätt och förklarat uppsägningen ogiltig. Riksdagsförvaltningen ska dessutom betala 30 000 kronor i böter för LAS-brott. Tjänstemannen hade även yrkat att få ersättning för kränkning av yttrandefrihet och ersättning för diskriminering, vilket tingsrätten avslog.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00