Om  
Anette Novak

Anette Novak leder den mediepolitiska utredningen

Ska leda utredning om mångfald på mediemarknaden.

Ola Hjalmarsson

Regeringen utser Anette Novak till att leda den mediepolitiska utredning som presenterades av kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) förra veckan. Anette Novak är sedan två år tillbaka vd på forskningsinstitutet Interactive Institute Swedish ICT. Hon har dessförinnan arbetat som mediakonsult, och var tidigare chefredaktör för Norran i Västerbotten.

Kulturministern presenterade den nya utredaren under en presskonferens i Rosenbad.

- Anette har ägnat mycket tid åt medias digitala utmaningar och möjligheter och med förändringsarbete i stort, sade Alice Bah Kuhnke, som även framhöll Anette Novaks erfarenheter av att ha jobbat som publicist "utanför Stockholms tullar" och hennes goda insyn i den roll som public service har i medielandskapet.

Anette Novak sitter sedan april 2014 med i styrelsen för Sveriges Radio, ett uppdrag som hon i och sin utnämning till utredare nu kommer att lämna, tillsammans med sitt uppdrag i Haparandabladets styrelse.

- Det här är ett mycket komplext och svårt uppdrag, men jag bedömmer ändå att med de direktiven som finns och med förutsättningar som ges så ska vi göra en ansats till att nå en ännu starkare demokrati, sade Anette Novak om utredningen.

Nämnda personer

Anette Novak

Tidigare vd Filminstitutet, direktör Statens medieråd, särskild medieutredare, chefredaktör Norran, styrelseuppdrag Sveriges Radio och Tidningsutgivarna
Media, religion, kultur (Uppsala uni., 2006), franska, fransk politik med mera (Université Paris-Sorbonne, 1991), journalistik (Journalisthögskolan, 1987)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00