25 kända ledamöter som åker ut

VAL. Många ledamöter valde att tacka för sig inför valet. Men det fanns också de som ville fortsätta – där väljarna satte stopp för det.  

Johan Manell

Kristdemokraterna gjorde ett succéval. Efter att ha legat under spärren i opinionsmätningarna vände vinden och KD:s riksdagsgrupp växer till nästa mandatperiod. Men trots det är det inte alla ledamöter från den förra mandatperioden som får fortsätta. 

Partiets utbildningspolitiska talesperson Annika Eclund fick se sig omkryssad av partiledaren Ebba Busch Thor.

Läs också: Många lärare i nya riksdagen – ger inte skolan mer utrymme

Och i Stockholms kommun tappade KD ett mandat vilket snuvade KD-veteranen Desirée Pethrus, arbetsmarknadsutskottet, på en fortsättning i riksdagen. Hon har suttit i riksdagen sedan 2006 och även i olika omgångar som ersättare sedan 1999. 

Få gamla ansikten hos MP

Miljöpartiet backade i valet och tappar 9 mandat. En av de som får sota för det är Stina Bergström, partiets miljöpolitiska talesperson som ryker efter att MP förlorat mandatet i Värmland.  

Annika Hirvonen Falk (MP), vice ordförande i justitieutskottet och Lorentz Tovatt (MP), näringspolitisk talesperson får lämna sina riksdagsstolar efter att ministrar lagt beslag på fem av sex riksdagsplatser för partiet i Stockholm. Niclas Malmberg (MP), kulturutskottet, får se sig omkryssad i Uppsala av kommunalrådet Maria Gardfjell. Även Anders Schröder, försvarsutskottet får stryka på foten.

Sammantaget gör det att det bara är 5 av 25 nuvarande MP-ledamöter som blir kvar.

Läs också: Varannan MP-ledamot vill inte fortsätta i riksdagen

Stjärnfall hos S 

Roza Güclü Hedin (S), utbildningsutskottet, drabbas av att partiet förlorade ett mandat i Dalarna. Hon kan dock göra comeback om Peter Hultqvist får fortsätta som försvarsminister. Eva-Lena Jansson (S), arbetsmarknadsutskottet, får också packa väskan. Det största stjärnfallet i Socialdemokraterna står Marie Granlund för. I nomineringsprocessen hamnade hon först på fjärde plats på Malmölistan vilket inte räckte för en fortsättning. 

Läs också: S tappar 444 års riksdagserfarenhet 

Men det är med ett gediget CV Granlund lämnar riksdagen. Hon har varit ledamot sedan 1994. Sedan dess har hon bland annat hunnit med att vara ordförande i näringsutskottet (2002-2006), vice ordförande i utbildningsutskottet (2006-10), vice ordförande i EU-nämnden (2010-14) och under den senaste perioden ledamot av finansutskottet och EU-nämnden. Hon var dessutom ordförande i Utstationeringskommittén.  

SD-petningarna gick hem 

När Sverigedemokraterna presenterade sin riksdagslista petades flera namnkunniga ledamöter. Linus Bylund, socialförsäkringsutskottet, Fredrik Eriksson, konstitutionsutskottet och Per Klarberg, trafikutskottet tillhörde de som inte gav upp utan kandiderade på de olika lokala listorna bakom rikslistans första 59 gemensamma namn. Det räckte dock inte för fyra år till. 

Centerveteranen Staffan Danielsson som gjort sig känd som kritiker mot migrationspolitiken till partiledningens förtret, petades också han men försökte kryssa sig in i Östergötland. Många kryss blev det för Danielsson men motståndet blev övermäktigt och han får lämna riksdagen. 

Miljötapp hos L 

Allianskollegorna i Liberalerna förlorar också namnkunniga ledamöter. Inte minst på miljö- och energiområdet där partiets miljöpolitiska talesperson Maria Weimer åker ut efter att ha petats ned på listan och där Lars Tysklind, energipolitisk talesperson stod på listan i en valkrets som blev utan liberala mandat.  

Läs också: Nya och gamla miljöprofiler i riksdagen

Också Said Abdu, talesperson för näringslivs- och företagarfrågor, får lämna. Han stod på listan i samma valkrets som Tyskllind och lyckades kryssa sig förbi denne. Men det räckte alltså inte då L inte fick några mandat i valkretsen. Även vice gruppledaren och ledamoten av försvarsutskottet Tina Acketoft och Nina Lundström, trafikutskottet får motvilligt tacka för sig. 

Flera moderater checkar ut  

Moderaterna förlorar också namnkunniga ledamöter. Kulturutskottets ordförande Olof Lavesson drabbas när Moderaterna tappar ett mandat i Malmö. Sofia Arkelsten, tidigare partisekreterare, ledamot i utrikesutskottet och profilerad inom djurskyddsfrågor får också lämna liksom Tina Ghasemi, socialförsäkringsutskottet. I samma utskott sitter Lars-Arne Staxäng som också han får stämpla ut. Moderaterna tappar också Christian Holm Barenfeld, arbetsmarknadsutskottet och Fredrik Schulte, skatteutskottet.  

Kakabaveh bet sig kvar 

Det enda riksdagsparti där ingen ledamot behöver lämna motvilligt är Vänsterpartiet. Inför valet var det tre av partiets 21 ledamöter som inte ställde upp. 17 av ledamöterna stod på listplatser som var förhållandevis säkra. Återstod gjorde Amineh Kakabaveh som petats av valberedningen men som plockats in igen av medlemmarna. Inför valet tydde mycket på att det skulle krävas personkryss för Kakabaveh att ta sig in. Men efter att partiledaren Jonas Sjöstedt hamnat i Västerbotten och partiet gått framåt i Stockholm räckte plats 8 på Stockholmslistan för Kakabaveh. Det gör att alla 18 vänsterpartister från den nuvarande mandatperioden som ville fortsätta också får göra det.

Dokumentation

Personerna på bilden är: Maria Weimer (L), Linus Bylund (SD), Annika Eclund (KD), Olof Lavesson (M), Marie Granlund (S) och Staffan Danielsson (C).



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00