Kritik mot nytt lämplighetstest för blivande lärare – "Obegripligt"

LÄRARBRIST. Regeringen gör det möjligt att införa lämplighetstest av sökande till lärarutbildningar. Men både förslaget och hur det är utformat får lärarfacken att se rött.

Foto: Tor Johnsson/SvD/TT
Josefin Lingström

Statliga lärosäten får nu möjlighet att ställa krav på att en sökande är lämplig att antas till utbildningen, exempelvis genom lämplighetstest innan antagning.

Det gäller dem som söker till förskollärar-, grundlärar- och ämneslärarutbildningen.

Lärarförbundet var kritiska i remissrundan, och nu är de frustrerade över att regeringen ändå har tagit förslaget vidare.

– Det är obegripligt och jag ställer mig väldigt frågande till varför man driver frågan vidare, säger förbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand till Altinget.

Fakta

Beslutet:

Regeringen vill att de som antas till förskollärar- och lärarutbildningen har förutsättningar att genomföra den.
Därför införs nu möjligheten för höjda antagningskrav till lärarutbildningen. Det innebär att statliga lärosäten kan inom särskild behörighet ställa krav på att en sökande är lämplig för utbildningen.
Beslutet är en överenskommelse mellan regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna.
Svante Tideman, Lärarnas riksförbund.
Svante Tideman, Lärarnas riksförbund. Foto:

Lärarnas riksförbund är i grunden positiva till lämplighetstest om det är rätt utformat, inte så som beslutet ser ut nu.

– Ska det genomföras ska det inte vara frivilligt, då ska alla göra det och det ska vara ett gemensamt prov för alla studenter. Så det blir likvärdigt och rättssäkert, säger förste vice ordförande Svante Tideman till Altinget.

Ska det genomföras ska det inte vara frivilligt, då ska alla göra det och det ska vara ett gemensamt prov för alla studenter.

Svante Tideman
Förste vice ordförande, Lärarnas riksförbund
Johanna Jaara Åstrand, Lärarförbundet.
Johanna Jaara Åstrand, Lärarförbundet. Foto: Lärarförbundet

Läs mer om vad lärarfacken vill se i stället och vilka punkter i januariavtalet de tycker är viktigare i artikeln på Altinget Utbildning. Teckna gratis provabonnemang här.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00