Barnfattigdomen i Sverige ökar
BARNFATTIGDOM. Enligt en EU-rapport ökar barnfattigdomen i Sverige medan den sjunker inom övriga EU. Uppgifter från Försäkringskassan visar att nästan vart tionde barnhushåll har låg inkomststandard. Enligt Rädda barnen saknas en adekvat familjepolitik.

Marie Lundahl
Reporter och redaktörEn rapport från Försäkringskassan visar att under 2019 hade 8 procent av svenska barnhushåll låg inkomststandard, vilket innebär att den disponibla inkomsten inte räcker till baskonsumtion.
Ökad inkomstojämlikhet
Enligt Hanna Hultin, Försäkringskassan, drabbas ensamstående barnhushåll, flerbarnshushåll och utrikesfödda kvinnor extra hårt.
“Under samma period har även skillnaderna i ekonomisk standard ökat, mellan barnhushåll och hushåll utan barn, såväl som mellan grupper av barnhushåll. Vi har alltså fått en ökande inkomstojämlikhet” skriver hon i ett mail till Altinget.
Nära kopplat till arbete
Enligt rapporten finns ett samband mellan låg inkomststandard och en persons arbetsmarknadsposition.
Vi ser att förekomsten av låg inkomststandard är nära kopplat arbetsmarknadspositionen. När inkomsten är låg, osäker eller när bara en person i hushållet arbetar så blir den ekonomiska situationen mer sårbar.
Hanna Hultin, Analytiker, Försäkringskassan
Läs hela artikeln och om vad Rädda barnen anser kan minska problemen, på Altinget Vård och hälsa. Teckna gratis provabonnemang här.
Fakta barnfattigdom
Barn löper risk för fattigdom eller social utestängning om de bor i hushåll där minst ett av följande tre villkor uppfylls:
- Risk för fattigdom efter sociala transfereringar (inkomstfattigdom),
- Allvarlig materiell fattigdom, eller
- Mycket låg arbetsintensitet.
Källa: Europeiska revisionsrättens rapport om barnfattigdom 2020.