Kamprads stiftelse ger 75 miljoner till forskning

Familjen Kamprads stiftelse delar ut 75 miljoner till 15 forskningsprojekt med fokus på entreprenörskap, särskilt på landsbygden.

Tim Gashi

15 forskningsprojekt uppdelat på åtta lärosäten och fyra forskningsinstitut. Så ser fördelningen ut när familjen Kamprads stiftelse under tre års tid, med 75 miljoner i potten, ska stötta forskning om entreprenörskap.

– Det är en bred palett av forskningsprojekt som vi genom denna utlysning finansierar. Forskarna som har fått bidrag kommer från olika discipliner såsom humaniora, teknik och samhällsvetenskap och från Umeå i norr till Lund i söder. Men gemensamt för alla projekt är att de fokuserar på entreprenörskap för en levande landsbygd, säger Lena Fritzén, verkställande ledamot vid Familjen Kamprads stiftelse till tidningen Esbri.

Allra mest får Linnéuniversitetet, 12,6 miljoner till två forskningsprojekt, följt av högskolan i Jönköping, 11,6 miljoner - också till två forskningsprojekt.

Ingvar Kamprad själv ska ha sagt att det är viktigt att stiftelsen pengar ”kommer de många människorna till del”. Något som stiftelsen vilar mot när de ska dela ut pengarna.

– När projekten är slutförda är det viktigt för oss att de resultat som ett projekt producerar återkopplas till platsen och de som medverkat i forskningen. Dessutom är det även viktigt att resultaten når många fler i samhället och kommer till så mycket nytta som möjligt, säger Lena Fritzén.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00