Fler än hälften får sluta när facktidning skär ned

Nyligen meddelade Finansförbundet att tidningen Finansliv ska läggas ned. Tidningen produceras av Journalisten AB, som nu kommer att behöva säga upp mer än hälften av personalen.

Albin Bohlin

Tidningen Finansliv, som delas ut till Finansförbundets medlemmar, kommer att läggas ned för att ”frigöra resurser till andra verksamhetsändamål”, vilket Altinget tidigare har rapporterat om. Förra veckan kom det sista numret ut.

Nu meddelar Journalistförbundets tidning Journalisten AB, som har producerat Finansförbundets tidning, att det förlorade uppdraget innebär att personer kommer att behöva sluta. Fem heltidstjänster kommer att försvinna, vilket motsvarar mer än hälften av dagens 9,6 tjänster.

– Det pågår fackliga förhandlingar som jag hoppas ska bli färdiga under februari. Men självklart kommer vi att följa turordningsreglerna i LAS, säger Journalistens chefredaktör Axel Andén i den egna tidningen.

Tidningen Journalisten tog över produktionen av Finansliv 2018 och hade några år innan det varit nära att gå i konkurs. Att producera två tidningar var ekonomiskt fördelaktigt för företaget och nu finns en risk att journalistfackets medlemstidning kommer att påverkas.

– Det innebär nedbemanning, vilket får stora konsekvenser för vilken tidning som vi kan göra. Med strax under fem tjänster går det inte att ge ut en tidning med tio nummer per år, ha en webb som uppdateras fem dagar i veckan och producera poddar och tv-inslag, säger journalistklubbens ordförande Johannes Nesser till Journalisten.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00