Debatt

Timbro: Så stoppar vi utvisning av kompetens

DEBATT. De kompetensutvisningar som skett beror på att systemet för arbetskraftsinvandring fortfarande dras med stora problem, skriver Timbro. I tre nya rapporter föreslår de bland annat att de som väntar på förlängt arbetstillstånd ska få behålla förmåner och söka arbete.

Caspian Rehbinder, Siri Seijer och Fredrik Hultman från Timbro vill förbättra förutsättningarna för arbetskraftsinvandringen.
Caspian Rehbinder, Siri Seijer och Fredrik Hultman från Timbro vill förbättra förutsättningarna för arbetskraftsinvandringen.Foto: Timbro/Montage Altinget
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.
Caspian Rehbinder
Rapportförfattare, Timbro
Fredrik Hultman
Rapportförfattare, Timbro
Siri Steijer
Programansvarig arbetsmarknad, Timbro
 
 
De senaste åren har flera utvisningar av arbetskraftsinvandrare uppmärksammats. På grund av marginella avvikelser från kollektivavtalet har alltifrån högutbildade it-tekniker till pizzabagare tvingats lämna landet. Fortfarande har politikerna inte lyckats lösa problemen helt, även om förbättringar skett. I ett antal rapporter har nu Timbro pekat på de aktuella problemen med systemet – också vilka åtgärder som bör vidtas.

Myter och missförstånd

Ett av de grundläggande problemen är att debatten om arbetskraftsinvandring präglats av myter, missförstånd och felaktig fakta. Arbetskraftsinvandringen leder inte till vare sig pressade villkor eller ett växande skuggsamhälle, men den bidrar till Sveriges välstånd.

Fråga om frihet

Människor som kommer till Sverige för att arbeta är en vinst för hela samhället. Att låta dem som kan försörja sig, utan onödiga behovsprövningar och byråkratiska processer, är en frihetsfråga. Sedan 2008 har Sverige ett förhållandevis öppet system för arbetskraftsinvandring, vilket ger en välfungerande öppenhet mot omvärlden, bidrar med miljarder i både skatteintäkter och produktivitetstillväxt, främjar innovation och underlättar kompetensförsörjning.

Finns stora vinster

Genom att underlätta arbetskraftsinvandring får vi en rörligare global arbetsmarknad, vilket i sin tur gör att matchningen mellan arbetstagare och arbetsgivare fungerar bättre, företag får lättare att växa och inkomsterna blir högre. Aktuell forskning och många utredningar pekar på stora vinster från arbetskraftsinvandring i form av produktivitet, ökad handel, större skatteintäkter och bättre fungerande kompetensförsörjning. Fungerande arbetskraftsinvandring låter arbetskraft flytta dit det finns jobb, vilket också dämpar negativa effekter av konjunktursvängningar.

Socialdemokraterna får backa

Med den överenskommelse som nu slutits mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet utlovas en lösning på problemen med kompetensutvisningar, och Socialdemokraterna har än en gång tvingats backa från sin ambition att riva upp den svenska modellen för arbetskraftsinvandring. Ett nytt talangvisum ska också införas.

Förslag på utökade möjligheter

Ett av de grundläggande problemen är att debatten om arbetskraftsinvandring präglats av myter, missförstånd och felaktig fakta.

Ambitionerna är goda. Det nuvarande systemet är i huvudsak välfungerande, men som vi konstaterat i flera rapporter från Timbro finns utrymme för viktiga förbättringar. Arbetskraftsinvandrare som väntar på förlängning av sitt tillstånd har inte möjlighet att resa utomlands, vilket måste åtgärdas. Vårt förslag är att de som väntar på ett förlängt arbetstillstånd ska få resa in i Sverige, vilket skulle lösa problemet. De som överklagar ett utvisningsbeslut borde få större möjligheter att söka andra arbeten och behålla vissa förmåner. Exempelvis borde vissa krav rörande försörjning och bostadsstorlek ses över. Vid avvikelser från anställningsvillkoren borde andra sanktionsmöjligheter införas som varningssystem eller någon form av skadestånd för arbetsgivaren.

Seminarium och diskussion

Det finns gott om problem att lösa och detaljer att rätta till, och vi har presenterat många lösningar för att få systemet att fungera bättre. I dag (4/4) anordnar vi ett seminarium där vi diskuterar dessa förbättringar och andra, och diskuterar hur framtidens arbetskraftsinvandring borde – och kommer – se ut. Möjligheten att röra sig för att arbeta är viktig, både som en frihetsfråga i sig, och för Sveriges ekonomi och arbetsmarknad. 


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00