Sverige får minimilönsundantag – men säger nej ändå

Den svenska kampen mot minimilöner på EU-nivå fortsätter. Sverige har fått igenom ett undantag i direktivet. Men vill allra helst se att förslaget stoppas helt.

Som TCO-ordförande välkomnade Eva Nordmark den sociala pelaren för fem år sedan. Men konsekvensen, en föreslagen minimilönlagstiftning på EU-nivå, förkastar hon som arbetsmarknadsminister 2022.
Som TCO-ordförande välkomnade Eva Nordmark den sociala pelaren för fem år sedan. Men konsekvensen, en föreslagen minimilönlagstiftning på EU-nivå, förkastar hon som arbetsmarknadsminister 2022.Foto: Claudio Bresciani/TT
Sanna RaymanJohan Manell

EU:s institutioner har enats om ett direktiv om minimilöner, som EU:s medlemsländer och parlamentet ska ta ställning till.

– Vi kommer att föreslå till riksdagen att Sverige – trots att vi uppnått viktiga förändringar i förhandlingarna – ska rösta nej till direktivet, sade Nordmark på en pressträff i veckan och konstaterade vidare att ”Vi har i Sverige aldrig velat se någon lagstiftning om minimilöner på EU-nivå”.

I direktivets lydelse undantas den svenska modellen från direktivets bestämmelser, vilket innebär att arbetsmarknadens parter även framöver kommer att ha ansvaret för lönebildningen i Sverige. Men då Sveriges överordnade inställning är att frågan bör hanteras nationellt kommer Sverige likväl att säga nej till direktivet – ett besked som LO-ordföranden Susanna Gideonsson välkomnar.

Altinget logoArbetsmarknad
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget arbetsmarknad får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00