Debatt

S sänker lönerna för vanligt folk

Riksbanken förutspår att reallönerna minskar i år. Regeringens energipolitik är boven i dramat: skyhöga el- och energikostnader bränner hål i folks plånböcker. Nu övergår energikrisen i en inflationskris. Byt ekonomisk politik innan det är för sent, skriver Edward Hamilton, riksdagskandidat (M) Stockholms Stad.

”Nu behövs en ny kurs. Steg ett är en realistisk energipolitik som inkluderar kärnkraft och stärker distributionsnäten. Steg två är en arbetslinje som minskar arbetslösheten och förbättrar matchningen.”
”Nu behövs en ny kurs. Steg ett är en realistisk energipolitik som inkluderar kärnkraft och stärker distributionsnäten. Steg två är en arbetslinje som minskar arbetslösheten och förbättrar matchningen.”Foto: Johan Nilsson/TT
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Statistiska centralbyrån (SCB) redovisade nyligen att inflationstakten uppgår till 3,9 procent. I slutet av 2021 var siffran drygt 4 procent – den högsta nivån på 28 år. Regeringen skyller ifrån sig på omvärldshändelser och pekar särskilt på krisen i Ukraina, men faktum är att inflationskrisen är regeringens hemkokta soppa.

Regeringen eldar på inflationen

Dogmer har fått styra energipolitiken de senaste två mandatperioderna. Det har bland annat resulterat i att flera kärnkraftsreaktorer tillåtits läggas ned. Forskningsinstitutet Energiforsk slår fast att elpriserna skulle ha varit 30 till 45 procent lägre om exempelvis Ringhalsreaktorerna hade fått fortsätta att verka.

Inflationskrisen är regeringens hemkokta soppa.

Godtyckliga skatteindexeringar har samtidigt eskalerat prisbilden på bensin och diesel. Reduktionsplikten har chockhöjt priset på diesel. Jämfört med exempelvis Danmark betalar vi – justerat för valuta – 4 kronor mer per liter diesel på macken. Det har genererat en akut ekonomisk kris för inte minst landsbygden, transportföretag och livsmedelsindustrin. Kostnadschocken leder nu till högre priser på livsmedel och andra insatsvaror. Inflationsspöket är tillbaka.

Regeringen eldar på inflationen också genom en bristande arbetsmarknadspolitik. Trots att vakanser slår i taket och i dagsläget uppgår till 165 000 lediga jobb, så är långtidsarbetslösheten skyhög. Dålig matchning leder till tröghet och flaskhalsar. Företag får inte tag i rätt personal, vilket på sikt höjer lönepressen. Ökade lönekrav riskerar att leda till ännu högre inflation.

”Nu behövs en ny kurs”

Regeringens ekonomiska politik resulterar i en giftcocktail för konsumenter och för näringslivet.

Nu säger Riksbanken rakt ut att människors kronor och ören blir mindre värda eftersom de ökande priserna äter upp folks plånböcker. Reallönerna sjunker under 2022. Slutsats: Socialdemokraternas politik leder till faktiska lönesänkningar för svenska löntagare.

Nu behövs en ny kurs. Steg ett är en realistisk energipolitik som inkluderar kärnkraft och stärker distributionsnäten. Steg två är en arbetslinje som minskar arbetslösheten och förbättrar matchningen.

Slutligen behöver vi mindre av valfläsk och mer av ordning och reda i statsfinanserna. Annars kan urholkade plånböcker och exploderande energipriser vara här för att stanna. Det är väldigt olyckligt för alla, inte minst för de svagaste i samhället.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00