Motparter går ihop för att lösa krisen på arbetsmarknaden

UTBILDNINGAR. LO och S är oeniga i frågan om Arbetsförmedlingens reformering skapat kris för arbetsmarknadsutbildningarna eller inte. LO får oväntat stöd från motparten Almega.

Therese Guovelin, LO, Thomas Erséus, Almega och Roger Mörtvik (S), arbetsmarknadsdepartementet.
Therese Guovelin, LO, Thomas Erséus, Almega och Roger Mörtvik (S), arbetsmarknadsdepartementet.Foto: Fredrik Hjerling/Almega/Kristian Pohl
Marie Lundahl

Det viktigaste nu är att titta på problematiken med matchningsarbete. Våra medlemmar har akuta rekryteringsbehov. Vi vill se en utredning från politiskt håll om arbetsförmedlingens roll.

Thomas Erséus
Vd Almega.
Fakta
Arbetsmarknadsutbildningar
 
Korta yrkesinriktade kurser utbildar tusentals arbetslösa varje år till kockar, busschaufförer, maskinförare och undersköterskor.

Syftet är att sänka arbetslöshet, ökade arbetsinkomster, förebygga kompetensbrist och därigenom ökat sysselsättningen och produktiviteten i näringslivet.

Antalet utbildningsdeltagare är på den lägsta nivån sedan den moderna arbetsmarknadspolitiken implementerades i början av 1960-talet. 
 
Nedgången har fortsatt under 2019 och just nu deltar färre än 5 000 personer. Detta trots att Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna i Januariavtalet kommit överens om ett utbyggt kunskapslyft med fler platser i arbetsmarknadsutbildning.

Källa: LO-rapport, Arbetsmarknadsutbildning för nya och bättre jobb

Motparterna LO och Almega har börjat göra gemensam sak för att rädda den svenska modellen. I sin kritik mot konsekvenserna av reformering av Arbetsförmedling förenar de sig i en gemensam arbetsmarknadspolitisk

Altinget logoArbetsmarknad
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget arbetsmarknad får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00