L: Låga löner behövs för lyckad integration

JOBB. De kommande åren ska de som har flytt till Sverige integreras på arbetsmarknaden. Liberalerna håller fast vid att en ny anställningsform med lägre löner är ett bra sätt för att ge nyanlända med låg utbildning ett jobb.

Per-Anders Sjögren

I den vårbudget som presenterades för två veckor sedan kalkylerar regeringen med kraftig ökade kostnader för migration och integration de kommande åren. Merparten av kostnaderna på runt 72 miljarder kronor

Dokumentation

L-förslaget om startjobben

  • Liberalernas förslag om startjobb presenterades i vintras. Den nya anställningsformen ska omfatta personer upp till 23 års ålder eller under de första fem åren efter det första beslutet om uppehållstillstånd. Månadslönen vara mellan 14 000 och 16 000 kronor.
  • Inga arbetsgivaravgifter ska utgå och kollektivavtalade försäkringar ska inte behöva betalas. Detta innebär att arbetsgivarnas kostnad i startjobben kan halveras jämfört med en motsvarande anställning på den reguljära arbetsmarknaden.
  • Startjobben ska innebära ett minimum avregleringar. Men de ska inte få användas på arbetsplatser som sagt upp personer på grund av arbetsbrist de senaste tolv månaderna. Det ska alltså inte vara möjligt att ersätta befintliga jobb med startjobb, enligt Liberalerna.

Altinget logoArbetsmarknad
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget arbetsmarknad får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00