Kiruna får nya statliga jobb

KORTNYTT. När Radiotjänst läggs ner år 2020 försvinner 120 statliga jobb från Kiruna. Därför presenterar nu regeringen ett Kirunapaket för att ersätta dessa.

De nya jobben kommer att utgöras av: 

  • En förstärkning av delar av Lantmäteriets verksamhet
  • Etablering av ett kontor för Statens servicecenter
  • Utveckling av Skatteverkets verksamhet inom beskattningsområdet

Radiotjänst är i dag Kirunas tredje största arbetsgivare. Aktiebolaget kommer att läggas ned år 2020 som en följd av att radio- och tv-avgiften avskaffas.

Läs också: Tv-avgiften ska tas via skattesedeln

– Regeringen menar allvar med att hela landet ska leva. Därför kommer vi att ge i uppdrag till ett antal myndigheter att förbereda denna utvidgning. Detta för att Kiruna inte ska drabbas av nedläggningen av Radiotjänst, säger civilminister Ardalan Shekarabi (S), i ett pressmeddelande. 

– Nu ökar vi takten med att digitalisera samhällsbyggnadsprocessen. Förstärkningen av Lantmäteriets verksamhet i Kiruna kommer skapa värden för hela landet och ge många arbetstillfällen i Kiruna, säger bostads- och digitaliseringsminister, Peter Eriksson (MP).

Forrige artikel Lån för körkort ska förbättra jobbmatchningen Næste artikel LO byter bank
Machokulturen inom byggbranschen hindrar utveckling

Machokulturen inom byggbranschen hindrar utveckling

JÄMSTÄLLDHET. Under de senaste åren har medvetenheten om jämställdhet bland cheferna inom byggbranschen ökat dramatiskt. Dock uppfattar kvinnorna arbetsklimatet som betydligt sämre än männen. Det visar en ny rapport från Byggcheferna.

Tobias Baudin: Undersköterskor och vårdbiträden går först

Tobias Baudin: Undersköterskor och vårdbiträden går först

INTERVJU. Äldreomsorgen får medvind när regeringen miljardsatsar på äldreomsorgen. Kommunals ordförande Tobias Baudin vill höja statusen på äldreomsorgen med bättre löner och villkor. Att tala svenska är en förutsättning för självständigt arbete, menar han.