Debatt

’’H&M har gjort det omöjligt för mig att få full lön genom sin hyvling’’

Vår nya rapport visar att hälften av de anställda på H&M har svårt att leva på sin lön efter hyvlingen. Samtidigt ser vi att bolaget höjer VD:s, Helena Helmersson, lön med 53 procent. Det är helt galet, skriver Linda Palmetzhofer, ordförande för Handels.

Mamman på H&M är inte ensam om att ha fått det tuffare efter ledningens så kallade omorganisering, fler vittnar om hur situationen har blivit ohållbar och livet tuffare, skriver debattören.
Mamman på H&M är inte ensam om att ha fått det tuffare efter ledningens så kallade omorganisering, fler vittnar om hur situationen har blivit ohållbar och livet tuffare, skriver debattören.Foto: TT/Press/Montage
Linda Palmetzhofer
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Den ensamstående mamman som jobbar på H&M hade redan svårt att ha råd med mat, hyra och kläder till barnens fotbollsträning på de deltidstimmar hon kämpat till sig. I fjol fick hon veta att timmarna skulle bli färre. Mycket färre.

Men det är inte våra medlemmar som borde få en klump i magen inför julen, det är H&M:s ledning 

Klipp till i dag. Vi befinner oss i ett av de tuffaste ekonomiska lägena på länge. Inflationen har krossat alla reallöneökningar, priserna på alltifrån mat till el har gått upp och några ljus i tunneln är svårt att se. Mamman på H&M får jobba ungefär 21 timmar i veckan. Tjugoen timmar. Den lön som för ett år sen knappt räckte till alla livsomkostnader då ska idag, i snitt 7340 kronor lägre, räcka ännu desto mer.

En lön som knappt gick att leva på tidigare som nu är såväl mycket lägre som räcker till mindre gör det omöjligt att få ekonomin att gå ihop. Det krävs inte en ekonom för att se.

Livet har blivit tuffare

Mamman på H&M är inte ensam om att ha fått det tuffare efter ledningens så kallade omorganisering, fler vittnar om hur situationen har blivit ohållbar och livet tuffare.

”Jag har mått och mår fruktansvärt dåligt då jag blev drabbad dubbelt upp av både hyvlingen av timmar och blev av med min ansvarstjänst efter många år av lång och trogen tjänst”, säger mamman.

Ska inte behöva skanderas 2023

När nu julen stundar väntar sannolikt glada hejarop från företaget. Toppenbra jobbat i år. Kanske får man till och med en jultallrik.

Men fler timmar på kontraktet ser det dock inte ut att bli.

”H&M har gjort det omöjligt för mig att få en bra pension och full lön genom sin hyvling”

En lön att leva på låter som en paroll för ett demonstrationståg i början på nittonhundratalet, inte något som ska behöva skanderas år 2023.

”Alla i butiken pratar om att de inte går runt på sin lön idag.”

Häften har svårt att leva på sin lön

Vår rapport visar att hälften av de anställda på H&M har svårt att leva på sin lön efter hyvlingen. Hälften. Låt det sjunka in. Samtidigt ser vi att bolaget höjer H&M:s VD:s, Helena Helmersson, lön med 53 procent. Det är helt galet. Våra medlemmar på H&M kommer få ett skralare julbord i år.

Men det är inte våra medlemmar som borde få en klump i magen inför julen, det är H&M:s ledning. För det här är faktiskt under all kritik. En lön att leva på borde vara en självklarhet i Sverige 2023.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00