Hallå där Pelle Sunvisson – tolk och förhandlare på SAC:s nystartade byggsyndikat

SAC syndikalisternas nya fackförbund ”Solidariska byggare” har på kort tid fått in knappt 200 medlemmar på kort tid. Pelle Sunvisson, författare är en av initiativtagarna.

Pelle Sunvisson är tolk på SAC och författare. Snart släpper han sin andra skönlitterära arbetarskildring – ”Svenska palmen” om papperslösas arbetsvillkor i byggbranschen.
Pelle Sunvisson är tolk på SAC och författare. Snart släpper han sin andra skönlitterära arbetarskildring – ”Svenska palmen” om papperslösas arbetsvillkor i byggbranschen.Foto: Privat

Pelle Sunvisson har tidigare wallraffat som bärplockare och skildrade upplevelsen i romanen ”Svarta bär”. Snart släpper han nästa skönlitterära arbetarberättelse – ”Svenska palmen” om papperslösas arbetsvillkor i byggbranschen. Han är rysktalande tolk och förhandlare på det nya fackförbundet som riktar sig särskilt till arbetsmigranter i byggbranschen. 

Hur kom idén om ett nytt byggsyndikat till?

– För lite drygt två år sen fick SAC:s Stockholmsavdelning in ett fall om exploatering i byggbranschen av en arbetare från Montenegro. Då beslutade man att förbundet skulle satsa på att göra fackföreningen tillgänglig även för arbetare som inte pratar svenska eller engelska eller som inte har alla dokument. Byggsyndikatet startades för att kunna hantera den stora ökningen av just fall från byggbranschen.

Altinget logoArbetsmarknad
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget arbetsmarknad får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00