Analys av 
Johan Manell

Vågar Löfven chansa?

Den kommande veckan ska Stefan Löfven fundera på om han vågar gå in i nya talmansrundor. En hel del talar till hans fördel i sådana fall. Men det finns också en möjlighet att det slutar med Kristersson som statsminister. Vågar han ta den risken?

Stefan Löfven lämnar riksdagen efter att ha förlorat dess förtroende. Kan han vinna tillbaka det eller väntar extra val?
Stefan Löfven lämnar riksdagen efter att ha förlorat dess förtroende. Kan han vinna tillbaka det eller väntar extra val?Foto: Nils Petter Nilsson/TT
Johan Manell

Stefan Löfven har röstats bort som statsminister. Nu har han en vecka på sig att avgöra om det blir extra val eller nya talmansrundor. Att han inte på studs utlyser extra val tyder på att han fortfarande när en förhoppning att kunna komma tillbaka efter talmansrundor.

När han röstades bort hösten 2018 lyckades han med konststycket att göra just det. Då var den uppenbara lösningen att locka över C och L, något som till slut lyckades. För att Löfven ska kunna upprepa en liknande bedrift så krävs denna gång att han lyckas övertyga både C och V att stödja honom. Det är en betydligt större utmaning.

Det talar för Löfven

Det som talar för att han kan lyckas är att Centerpartiet inte har något riktigt bra alternativ. Om C vill ha en statsminister som inte är beroende av SD så ser de möjligheterna bättre ut nu än efter ett extra val om man ska tro opinionsmätningarna. Inte heller V kan vara säkra på mer inflytande efter ett extra val.

Även om det blir tufft för C och V att komma överens så kanske det är lika bra för partierna att försöka göra det nu i stället för att vänta till ett extra val som ger samma, eller ett sämre, utgångsläge för dessa partier.

Det talar för Kristersson

Samtidigt är det en chansartad väg för Löfven att gå in på. Risken, för Löfven, att talmansrundorna kan sluta med Ulf Kristersson som ny statsminister finns där.

Efter att Liberalerna hoppat över till Kristerssonsidan så samlar Löfvens potentiella regeringsunderlag (S, MP, C och V) bara 174 mandat. Även om den politiska vilden Amineh Kakabaveh (-) också lär rösta nej till Kristersson så räcker det att en enda centerpartist lägger ned sin röst så har inte Kristersson en majoritet emot sig.

När riksdagen röstade om Stefan Löfven 2019 röstade Helena Lindahl (C) mot partilinjen och nej till Löfven. Hon lär bli uppvaktad av Kristerssonlägret om det blir talmansrundor.

Vildarna

Samtidigt kan nyss nämnda Amineh Kakabaveh också spela Löfven ett spratt. Även om hon inte kommer att stödja Kristersson finns det heller inga garantier för att hon inte också röstar nej till Löfven.

Uppgiften att få C och V att komma överens är svår nog för Löfven. Men faktum är att det måste vara en uppgörelse som också Kakabaveh kan leva med för att inte hon ska rösta nej. Att hon inte alltid längre följer sina tidigare partikamrater i Vänsterpartiet står inte minst klart efter i dag, då hon till skillnad från V lade ner sin röst i misstroendevoteringen.

Mandatfördelningen som avgör

Det krävs att 175 riksdagsledamöter röstar nej till en statsministerkandidat för att denne inte ska kunna tillträda.

Nuvarande mandatfördelning

S: 100

M: 70

SD: 62

C: 31

V: 27

KD: 22

L: 19

MP: 16

Vildar: 2 (Amineh Kakabaveh (tidigare V) och Emma Carlsson Löfdahl (tidigare L)

S,MP, C och V: 174

M, KD, SD, L: 173

Fotnot: Från och med den 1 augusti får Liberalerna återigen 20 mandat då den politiska vilden Carlsson Löfdahl lämnar riksdagen den 31 juli. Då får också M, KD, SD och L 174 mandat.

Om Kakabaveh skulle få för sig att rösta nej till Löfven får i stället den andra vilden Emma Carlsson Löfdahl en nyckelroll. M, KD, SD och L har bara 173 mandat. Så båda vildarna behövs för att sätta stopp för Löfven. Men även om vildarna skulle vara med på tåget så kan kanske någon liberal riksdagsledamot som är skeptisk till Liberalernas vägval välja att ändå släppa fram Löfven.

Funderingsveckan

Det är dessa avvägningar som Löfven ska fundera på i veckan. Kan han få till ett samarbete som tolereras av C och V? Och vågar han lita på att riksdagsledamöterna röstar som han tror att de ska rösta? Om han ser minsta skäl till oro att talmansrundor kan leda till en Kristerssonregering så lär han hellre utlysa extra val.

Stefan Löfven hade hoppats på att det var familjeveckan som skulle diskuteras denna vecka. Nu blir det i stället hans funderingsvecka.

Läs också


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00