"Under förra regeringen hade vi åtminstone debatt"

HBTQ. Till sist kom beskedet från regeringen om ersättning till tvångssteriliserade transpersoner. Men i övrigt går det långsamt framåt på hbtq-området inom vård- och hälsopolitiken, anser RFSL:s avgående förbundsordförande och vice förbundsordförande Ulrika Westerlund och Christian Antoni Möllerop.

I helgen håller RFSL kongress. Då är det dags för förbundsordförande Ulrika Westerlund och vice förbundsordförande Christian Antoni Möllerop att tacka för sig och lämna över till sina efterträdare. Nominerade är Frida Sandegård som ny ordförande och Magnus Kolsjö som ny vice.

Lagom till kongressen fick RFSL ett efterlängtat besked från sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S), om att regeringen nu satt ner foten och anser att staten ska ge ekonomisk ersättning till de personer som tvingats sterilisera sig för att kunna byta kön. Det är resultatet av en mångårig kamp som inledningsvis handlade om att få bort själva steriliseringskravet.

– Vi fick bort tvångssteriliseringarna. Det är det allra allra största vi har varit med om att få igenom, säger Christian Antoni Möllerop om hans och Westerlunds tid i ledningen för RFSL.

Login