Hbtq-personer drabbas oftare av psykisk ohälsa

FOLKHÄLSA. Alkoholmissbruk och allvarliga psykiska sjukdomar är vanligt förekommande hos hbtq-personer visar en studie från Socialstyrelsen. Nu vill RFSL se mer riktade insatser.

Ella Sundström

Det här handlar om att diskriminering som kan leda till minoritetstress. Därför är det så viktigt att vården arbetar utifrån ett inkluderande bemötande.

Johanna Jupiter
Ansvarig för hbtq-frågor på Socialstyrelsen

– Siffrorna är väldigt tydliga. Läget är väldigt allvarligt och oroväckande, säger Peter Salmi, utredare på Socialstyrelsen, till Altinget.

Många HBTQ-personer drabbas av psykisk ohälsa som depressioner och psykoser visar

Dokumentation

Regeringens hbtq-plan:

  • En kommission för jämlik hälsa ska bland annat beakta hälsoskillnader mellan hbtq-personer och den övriga befolkningen.
  • För att höja kunskapen har Socialstyrelsen fått i uppdrag att kartlägga hbtq-personers bemötande inom hälso- och sjukvården. Tillsammans med Folkhälsomyndigheten ska även unga transpersoners hälsa lyftas in på andra satsningar inom på psykisk hälsa.
  • Föräldraskapsstöd och familjerättsliga frågor inom socialtjänsten samlas hos Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd för att skapa ett bättre kunskapsstöd.
  • Utredningen om föräldraförsäkringen har fått i uppdrag att bland annat identifiera problem och undersöka möjligheterna att underlätta för olika familjekonstellationer.
  • En utredningen ska tillsättas under vården som ska se över reglerna om faderskap och föräldraskap, eftersom reglerna idag utgår från det olikkönade äktenskapet.

Altinget logoVård och Hälsa
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget vård och hälsa får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00