Tidigare statssekreterare blir mentor i Vårdförbundet

Mats Andersson, som var statssekreterare hos Magdalena Andersson, ska bli mentor till Vårdförbundets stabschef. Men han får vissa restriktioner från Karensnämnden för att få ta uppdraget.

Mats Andersson var statssekreterare 2014–2022.
Mats Andersson var statssekreterare 2014–2022.Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet
Johan Manell

Den tidigare statssekreteraren Mats Andersson har anmält till Karensnämnden att han avser att bli mentor för Vårdförbundets stabschef som ansvarar för påverkan och opinion.

”De vill ha någon med erfarenhet och kunskap om det politiska maskineriet att bolla påverkansstrategier med”, skriver han i anmälan.

Nämnden säger inte nej utan skriver att ”utifrån den lämnade uppdragsbeskrivningen finns det inte någon egentlig anledning att befara att uppdraget kan ge upphov till någon sådan förtroendeskada eller risk i övrigt som karenslagen är avsedd att motverka”.

Samtidigt får Andersson en så kallad ämnesrestriktion:

”Det står dock klart att Mats Andersson, som mentor åt stabschefen, kan tillföra Vårdförbundet unik kunskap och information som han har förvärvat i sin högt uppsatta och centrala roll som statssekreterare, information och kunskap som inte är tillgänglig utanför en mycket begränsad krets av befattningshavare i motsvarande ställning. Mot denna bakgrund och med beaktande av att Vårdförbundet i många avseenden påverkas och är beroende av politiska beslut bedömer Karensnämnden att en ämnesrestriktion bör meddelas.”

Uppdraget

Restriktionen innebär att Andersson förbjuds att ”utnyttja och/eller förmedla information om sådana enskilda ärenden, processer och sakfrågor som (han) har tillgodogjort sig som statssekreterare och som inte är tillgängliga för en bredare krets.”

För uppdraget får han en timlön på 1 500 kronor.

Uppdragets innehåll

Enligt anmälan ska uppdraget som mentor för Vårdförbundets stabschef handla om att diskutera påverkansstrategier och att samtala om följande:

  • Hållbar kompetensförsörjning inom välfärden. Inom välfärden finns betydande utmaningar med kompetensförsörjningen, samtidigt som konkurrensen från andra branscher öka och den arbetsföra andelen av befolkningen minskar. Här önskas samtal om hur man kan ta sig an denna samhällsutmaning. Hur får man ekvationen att gå ihop?
  • Politik är att vilja – och att välja. Vi utmanas hela tiden av att nya frågor blossar upp och vardagen består av att navigera mellan proaktiv och reaktiv opinionsbildning samt värdering av olika frågor. Samtal kring hantverket att vilja och välja, och att stötta den politiska ledningen i att göra detsamma. Erfarenhetsutbyte.
  • Reformverkstad. Samtal om hantverket i att konkretisera visioner och värderingar till en nivå som innebär en aptitlig reform att opinionsbilda eller påverka för. Resonemang kring reformernas beståndsdelar och vilka ingredienser som gör en bra politisk reform.
  • Principen om generell välfärd. Den generella välfärden, behovsprincipen i vården, utmanas på olika sätt. Genom till exempel privata sjukvårdsförsäkringar, eller politiska förslag som handlar om begränsningar av rätten till vård kopplade till medborgarskap eller kriminella miljöer så utmanas välfärden och de värderingar som byggt samhället. Samtal kring den generella välfärdens värn.

Nämnda personer

Mats Andersson

Chefsförhandlare Region Stockholm, ersättare i styrelsen Sveriges allmännytta
Studier i praktisk filosofi (Stockholms uni., 1994)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00