Debatt

Slutreplik: Synsam slirar med sanningen

Inom Synsam får kortutbildade assistenter göra bedömningar som man varken kan eller bör utföra som icke-optiker. Det skriver Daniel Skogsrud och Unni Rosengren, Svensk optikerförening.

Tanken att kliniska assistenter ska stötta optiker är god – men i praktiken leder det till ökad administration, skriver debattörerna.
Tanken att kliniska assistenter ska stötta optiker är god – men i praktiken leder det till ökad administration, skriver debattörerna.Foto: Christine Olsson/TT
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Vi representerar Sveriges största fackförening för optiker. Vi vet att optiker inte är teknikfientliga eller är motståndare till förändring, vilket Håkan Broman och Krister Duwe från Synsam Sverige anklagar oss för att vara. Vårt spännande yrke förändras hela tiden – och den förändringen vill vi legitimerade optiker vara en del av.

Nedvärdera inte optikern

Vi optiker älskar ny teknik! Den är ett hjälpmedel vi inte klarar oss utan. Men det krävs lång och högkvalificerad utbildning för att hantera tekniken och ställa korrekta diagnoser.

Den gedigna internutbildningen som Synsam nämner är i själva verket omkring ett par dagar lång. Vi som är legitimerade optiker har däremot minst tre års utbildning på högskolenivå. Att säga att det går att lära sig vår profession på bara ett par veckor är att slira rejält med sanningen.

Läs också

Grundproblemet är inte tekniken, utan att icke kvalificerad personal använder tekniken för att göra synundersökningar. Inom Synsam har nu kortutbildade börjat bedöma preliminära tester som pupillreaktion och skelningstest och ska sedan avgöra testerna är normala. Det är bedömningar man inte kan göra som icke-optiker.

Administrationen ökar

Tanken att kliniska assistenter ska stötta optiker är god – men i praktiken leder det till ökad administration. En legitimerad optiker måste i efterhand skriva under och godkänna synundersökningar som icke-legitimerad butikspersonal gjort.

Vilken annan yrkesgrupp skulle vilja godkänna arbete som någon annan utfört?

Vilken annan yrkesgrupp skulle vilja godkänna arbete som någon annan utfört? En utbildad optiker riskerar dessutom att bli av med sin legitimation om vården som ges inte är patientsäker.

Vi optiker är en seriös yrkeskår som brinner för att hjälpa kunder. Vi har inga ambitioner att vara uppe på barrikader och slåss mot förändringar, som Håkan Broman och Krister Duwe från Synsam Sverige påstår. Däremot är vi rädda om vår yrkeslegitimation. Vi står fortfarande på kundens sida – alla som går till optikern har rätt att bli undersökta av oss proffs.

Läs tidigare inlägg i debatten

Svensk optikerförening: Trots att optikerkedjorna gör storvinster snålar de på kvaliteten

Optikbranschen är extremt konkurrensutsatt. Vi är oroade över att pengarna får komma före kvalitet och patientsäkerhet. Det skriver Daniel Skogsrud, Unni Rosengren och Marie Wallman Andersson, Svensk optikerförening.

Replik: Grundlösa anklagelser från Optikerföreningen

Optikerföreningen väljer att slå undan hjälpen för optikern och kunden och i samma slag påstå att assistenten hotar optikeryrket och försämrar kvaliteten och kundupplevelsen. Påståendena saknar verklighetsförankring, skriver Håkan Broman och Krister Duwe, Synsam Sverige, i en replik.

Nämnda personer

Daniel Skogsrud

Ordförande Svensk optikerförening i fackförbundet SRAT

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00