Debatt

Börja se migrän som ett samhällsproblem

Migrän är ingen vanlig huvudvärk. Det är hög tid för patienterna som drabbas att få den uppmärksamhet och hjälp de förtjänar, skriver Malin Parkler och Jonas Ålebring, Pfizer.

Kvinnor är särskilt drabbade av migrän.
Kvinnor är särskilt drabbade av migrän.Foto: Jessica Gow/TT
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Migrän är en folksjukdom som drabbar dubbelt så många kvinnor som män, med anfall som ofta är invalidiserande. Närmare en miljon människor lider av migrän i Sverige, och antalet migränanfall per år beräknas till cirka 13 miljoner. Förutom det personliga lidandet är samhällskostnaderna kopplade till migrän betydande då sjukdomen genererar hög sjukfrånvaro.

Migrän underdiagnostiseras och underbehandlas

På senare år har det skett stora medicinska framsteg inom migränvården, och regeringen har beskrivit området som prioriterat i Tidöavtalet. I dag underdiagnostiseras och underbehandlas migränpatienter och köerna till migränvården är långa. Pfizer har tagit fram Migränrapporten som lyfter digniteten av utmaningarna samt ett par aspekter för hur svensk migränvård kan förbättras.

Migrän är en neurologisk sjukdom och WHO klassar den som en av de svåraste sjukdomarna att leva med. Anfallen kan komma plötsligt, och pågå allt från några timmar till en hel vecka. Sjukdomen påverkar familjeliv, sociala relationer och arbetsförmåga. Var fjärde person med kronisk migrän uppger att de har förlorat ett jobb på grund av sin sjukdom. Kvinnor i arbetsför ålder står för två tredjedelar av sjukfrånvarodagarna och därför är verksamheter inom vård och omsorg särskilt utsatta. Var femte sjukfrånvarodag sker inom vård och omsorg.

Var fjärde person med kronisk migrän uppger att de har förlorat ett jobb på grund av sin sjukdom.

I vår rapport visar ett räkneexempel på att samhällskostnaderna för migrän är stora. Sjukdomen orsakar tre miljoner sjukfrånvarodagar, enligt räkneexemplet som baseras på en undersökning med 630 migränpatienter. Produktionsbortfallet uppskattas uppgå till 4,9 miljarder kronor årligen och motsvara drygt 13 000 heltidstjänster. Hela 270 000 personer är någon gång borta från jobbet på grund av migrän.

Behandling kan minska sjukskrivningarna

Migrän är ingen vanlig huvudvärk. Det är hög tid för de ofta förbisedda patienterna att få den uppmärksamhet och hjälp de förtjänar. Med en ökad grad av diagnostisering och behandling kan fler få ökad livskvalitet och färre sjukskrivningar som resultat. Enligt beräkningar i Migränrapporten kan 1,4 miljoner migrändagar undvikas med effektiv behandling, det vill säga nästan hälften av det totala antalet beräknade sjukdagar.

Det är dags för regeringen att konkretisera migränåtgärderna i Tidöavtalet. I Migränrapporten finns bland annat följande förslag:

  • Ett tydligt kunskapsstöd och kompetensutveckling till primärvården.
  • Stärkt samverkan mellan primär- och specialistvård.
  • Erbjuda adekvat behandling, som kan hindra sjukdomsförlopp och utvecklande av kronisk migrän.

Nu finns bättre förutsättningar än någonsin. Med nya nationella behandlingsriktlinjer, effektiva läkemedel och politisk vilja att satsa på migrän, kan vi minska både individens lidande och samhällskostnaderna för en sjukdom som drabbar dubbelt så många kvinnor som män.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00